НОВИНИ

Опасните предизвикателства в интернет - как да предпазим децата от тях

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 27.08.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

За ново опасно предизвикателство в социалните мрежи сред деца и тийнейджъри предупредиха от полицията във Велико Търново. Преди дни момичета на възраст между 12 и 13 години са били забелязани да лягат върху пешеходните пътеки в Горна Оряховица, за да предизвикат реакциите на шофьорите. Това е поредното изключително опасно предизвикателство, което социалните мрежи предлагат.

Антоанета Василева - експерт към Центъра за безопасен интернет, обясни в "Денят започва", че опасностите в мрежата са много, а предизвикателствата постоянно извират от най-различни социални мрежи, затова е много важно децата да знаят, че тези клипчета, които виждат, много често са манипулирани и не се случват наистина. Децата обаче не виждат това и смятат, че по този начин е много добре да се докажат.

"Мрежите допринасят за това доказване при събирането на лайкове. Да покажеш на групата, че и ти можеш, че си достоен да бъдеш част от групата, това са тези импулси инстинктивни, които по време на тийнейджърството детето търси начини да пораства и да се докаже. Но е много важно родителите да са наясно с всички тези предизвикателства, защото много родители смятат, че когато детето е вкъщи пред компютъра, то е в безопасност. Не, има рискове в интернет и децата трябва да бъдат подготвени за тези рискове от момента, в който им се даде това устройство в ръцете", коментира Василева.

Темата коментира и ютюбърът Слави Панайотов - The Clashers. Той посъветва децата изобщо да не търсят популярност по такъв начин.

"Познавам деца, които си броят за всеки един абонат, всеки един лайк, което вече се превръща в някаква мания и е опасно. За съжаление TикТок е изключително достъпна за деца като платформа за разлика от Фейсбук, Инстаграм и Ютюб, които са със сериозни ограничения. ТикТок им дава поле за изява и те се възползват и експлоатират това поле - колкото по-опасно и страшно нещо направиш в наши дни, толкова по-гледано е, по си в тренда, просто са приети от групата и предизвиква някакво възхищение, което не е правилно", каза още Панайотов.

По думите му не се мисли за последствията, а това е най-лошото. Неговият съвет е, първо, да филтрират много добре нещата, които гледат и правят, и, второ, да помислят за последствията преди да го направят.

"Аз съм изключително щастлив, че успях да пробия в интернет не с някакви предизвикателства, а с нещо образователно, нещо, което стимулира любопитството на младите, това според мен е най-конструктивният начин да бъдеш полезен в интернет", смята той.

Антоанета Василева допълни, че ТикТок, Фейсбук и Инстаграм имат еднакви защити от гледна точка на позволените години, в които детето може да има профил, но много често самите родители правят профили на децата си без да си дават сметка, че възрастта от 13 години не е случайна като лимит, под който деца не трябва да са в мрежата, защото те нямат опит и достатъчно познание да разпознават риска. Затова разговорът с родителя е много важен - да се пита детето какво му харесва, какви видеа гледа, трябва да се полагат усилия и възрастните да са в крак с тенденциите и с всички технологии.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В пустинята Атакама заваля сняг
В пустинята Атакама заваля сняг
Екоактивисти боядисаха фонтана пред Бъкингамския дворец
Екоактивисти боядисаха фонтана пред Бъкингамския дворец