НОВИНИ

НС забрани разпродажбата на имотите на "Мини Марица - изток"

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:30, 20.07.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
забрани разпродажбата имотите мини марица изток
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът прие решение държавните органи да не извършват следните действия без решение на НС по предложение на Министерството на енергетиката: разпределителни сделки с недвижимо имущество, собственост на "Мини Марица - изток" ЕАД. Предложението на "Възраждане" беше за мораториум, но от ГЕРБ-СДС го промениха на решение заради опасения, че Конституционния съд може да определи мораториума като противоконституционен.

В мотивите се посочва, че трябва да се запази целостта на терените, собственост на "Мини Марица - изток". Дали да е мораториум или решение на парламента - противопостави "Възраждане" срещу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: "Защо се налага да разглеждаме мораториум, защото имаше желание от служебния министър Росен Христов за терените. Той договорил разпределението на терените в кабинета си, си призна, че е извършил престъпление. Сега ще запазим региона като енергиен и индустриален център. Апетитното в тези терени е, че те имат свързаност."

Искрен Митев, ПП-ДБ: "Президентът Румен Радев е започнал да плаща за кметове с определени земи за местните избори, към които се стреми. Имаме добър мотив да попречим на Радев да си купува влияние."

Цвета Рангелова, "Възраждане": Разпарчетосването на служебния енергиен министър провокира колегите да търсим решение на проблема, който засяга 100 000 човека, работещи и техните семейства."

Рамадан Аталай, ДПС: "Предложените редакции допълват всичко онова, което има в решението. Винаги съм бил против мораториумите. Решенията ще бъдат допълнителния контрол върху изпълнителната власт при взимането на разпоредителни решения за Маришкия басейн."

ИТН се усъмниха в наличието на лични интереси на депутати.

Тошко Йорданов, ИТН: "В ПП има хора в тоя сектор, в тоя бизнес. Лични лобистки частни депутатски интереси светят като крушка в тъмното."

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: "Не съм участвал в никакви фотоволтаици. Заявявам, че единственият интерес е да се запазят тези терени. Трябва да се изготви цялостна стратегия."

БСП заявиха, че трябва да се реши дали ще продължи с мораториуми да се управлява българската енергетика.

Драгомир Стойнев, БСП: "Ние на това министерство му казваме всичко: сутрин, обед и вечер какво да правят. Имаме разделение на властите. Има достатъчно решения на НС, които гарантират нормалното функциониране на "Мини Марица - изток". Факт е, че липсата на енергийна стратегия ограничава работата на правителството."

Решението беше прието с 196 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и независимия. Против бяха ИТН и един депутат от ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселина Терзийска е назначена за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството
Веселина Терзийска е назначена за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството
Снощната буря остави четири населени места във Видинско без ток
Снощната буря остави четири населени места във Видинско без ток