НОВИНИ

НСИ: България остава най-бедната държава в ЕС по разпределение на БВП

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:42, 23.03.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
нси българия остава бедната държава разпределение бвп
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

На човек у нас се падат най-малко произведени стоки и услуги измерени в пари в сравнение с Европейския съюз. Това показва статистиката за Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. По този показател България отчита едва 60% от средните стойности за общността. Данните са за 2022 година.

Разпределението на БВП се счита за основен показател за качеството на живот в дадена страна. Колкото е по-високо, толкова хората живеят по-добре и обратното.

През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на БВП на човек от населението в ЕС, 161% и 134% над средното за ЕС. При международни сравнения на данните от националните сметки (като БВП на човек от населението) е желателно данните не само да се изразяват в обща валута, но и да се коригират за разликите в нивата на цените, което е направено от националната статистика.

Ирландия е на второ място сред държавите на ЕС със 134% над средното за ЕС, следвана от Дания, Нидерландия, Австрия и Белгия, всяка с БВП на човек от населението с повече от 20% над средното за ЕС равнище. Високото ниво на БВП на глава от населението в Ирландия може отчасти да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост.

Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите държави - членки на ЕС с БВП на човек от населението над средния за ЕС. Италия, Словения, Кипър и Чехия са с по-малко от 10% под тази средна стойност, следвани от Литва, Естония и Испания с между 10% и 20% по-ниски от средното.

БВП на човек от населението на Полша, Унгария, Португалия, Румъния, Латвия и Хърватия е с до 30% по-нисък от средното за ЕС равнище, докато Гърция и Словакия са с до 40% по-ниски от средното за ЕС равнище. България отчита БВП на човек от населението с 41% под средното за ЕС равнище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстранени са забележките по строежа на "Колежа", започна поставянето на седалките
Отстранени са забележките по строежа на "Колежа", започна поставянето на седалките
УЕФА започва разследване срещу Барселона заради случая "Негрейра"
УЕФА започва разследване срещу Барселона заради случая "Негрейра"