НОВИНИ

НВЛ запазва правилото за броя чужденици, които могат да бъдат едновременно на игрището в мач от първенството

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:59, 02.08.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
нвл запазва правилото броя чужденици бъдат едновременно игрището мач първенството
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Президентът на Националната волейболна лига (НВЛ) Живко Желев обяви, че в следващите три сезона няма да има промяна в правилото, което позволява едновременно на игрището да има до само трима чужденци по време на срещите от българското първенство.

Единствената промяна в регламента ще засяга чужденците, които могат да попаднат в тимовия лист за дадена среща, като тяхната бройка е ограничена до 5. По този начин от НВЛ се надяват да "съхранят развитието на българските волейболисти".

"Темата с чужденците първо бе дискутирана широко от клубовете в елита ни, като я отворихме за коментари и анализи още през месец ноември миналата година. Имаше различни идеи от намаляването им на 2-ма до неограничено използване, като всеки изтъкваше предимствата и недостатъците на всеки вариант. В крайна сметка решихме да запазим досегашния вариант с до 3-ма едновременно на игралното поле, в това число и либерото. Изменение има само в броя чужденци, които могат да попадат в тимов лист за всеки мач, които са ограничени до 5-ма. По този начин не само ще съхраним развитието на българските волейболисти и на талантливите момчета, които идват отдолу, а и ще бъде предпоставка самите клубове да търсят по-класни чужденци, които да правят разлика. Запазва се и таксата за картотека на трети чужденец в размер на 10 000 лева, а всеки следващ е със стъпка от още толкова нагоре", обясни Желев.

Ръководителят на НВЛ определи още тази формула като "балансирана", защото тя едновременно повишава нивото на клубния волейбол, но в същото време защитава и интересите на българските състезатели, тъй като това е предпоставка отново да имаме силен национален отбор.

"Личното ми мнение е, че към настоящия момент, това е най-оптималната формула чужденци-българи. Нивото на първенството скочи много сериозно, амбициите на клубовете са вече големи, а в същото време липсва достатъчен брой български класни състезатели, които да запълнят празнината. По този начин няма да лишим и клубовете ни евроучастници от възможността да използват повече легионери в Европа. Виждате какъв фурор правят националните ни отбори при подрастващите, което ме прави оптимист, че след 4-5 години ние ще имаме вече много повече български волейболисти на добро ниво, което да намали привличането на играчи от чужбина. Формулата е балансирана, защото освен повишаване на клубния волейбол, все пак трябва да защитаваме и интересите на българския волейбол, за да имаме отново силен национален отбор с по-голям избор от играчи", заключи Живко Желев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция с 3 от 3 в груповата фаза на дамския Мондиал, Южна Африка изхвърли Италия след страхотна драма
Швеция с 3 от 3 в груповата фаза на дамския Мондиал, Южна Африка изхвърли Италия след страхотна драма
Прокуратурата възложи проверка относно твърдения за упражнено насилие над жени в Стара Загора
Прокуратурата възложи проверка относно твърдения за упражнено насилие над жени в Стара Загора