НОВИНИ

Няколко населени места в Благоевградско са на воден режим

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 01.08.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордни горещини отчетоха вчера в Благоевградско. На този фон жители на няколко населени места живеят без вода.

От една седмица жителите на село Зелен дол имат вода само по два часа на ден. Оплакват се, че дори да тече от чешмите им, тя не е годна нито за пиене, нито за битови нужди.

За да осигурят вода поне за няколко часа в денонощието от ВиК изпращат водоноски, които пълнят резервоара на селото. Но за да се реши дълготрайно проблемът, се търсят нови водоизточници. Обмисля се водното дружество да поеме стопанисването на два кладенеца към река Струма, които трябва да се ремонтират.

"Трябва да се направят мащабни проекти и да се търси финансиране, за да се реши водоснабдяването, не само на това село, но и селата, които са Селище, Дренково, Бучино, Долно Българчево и те са проблемни през летните месеци", заяви инж. Мартин Петров.

Проблем за земеделските стопани е и че няма с какво да поливат градините си. Водата от близкия язовир "Стойковци" се пуска само няколко пъти в седмицата.

Част от хората в Зелен дол са си решили сами проблема, като са изградили сонди за вода, с които захранват домакинствата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките ни вече са в олимпийското село
Гимнастичките ни вече са в олимпийското село
Китайка триумфира в тласкането на гюле в Токио
Китайка триумфира в тласкането на гюле в Токио