НОВИНИ

Няма да затварят дискотеките в Благоевград, ще работят с 50% посещаемост

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 07.08.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Няколко дни подред рекорден брой заразени с коронавирус в област Благоевград. Затова днес кризисните щабове заседаваха, за да набележат по-строги мерки за справяне със ситуацията.

Нощните заведения няма да бъдат затваряни, но ще работят с намален процент посещаемост. За дискотеките - 50% посещаемост при разрешения максимален брой посетители и 75% посещаемост за ресторантите.

Другите мерки, които се въвеждат, това са по-старите мерки от преди 2 месеца - на 15 кв. м търговска площ да бъде допускан само един клиент, както и дезинфекция на всички кошници и всички съоръжения в търговските обекти от страна на собствениците.

Болниците в областта работят на максимални обороти и на критичния минимум. Към момента има свободни легла, но медицинският персонал изнемогва, тъй като работи извънредно.

160 са настанените с коронавирус в болниците в областта. Сред тях има и заразени медици. Броят на свободните легла в областта е 53, като най-голям е недостигът им в Благоевград. Болниците имат готовност да преструктурират различните отделения така, че да приемат още пациенти с COVID-19.

Инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград: Проблемът е с медицинския персонал. Знаете това е в национален мащаб недостиг. Ако имаме възможност за командироване на лекари, както се чу преди дни, имаме готовност да отворим залата в така наречения парк "Македония", но всичко зависи от ресурса на лекарския състав и медицинските кадри.

Бисер Михайлов - областен управител на Благоевград: На този етап успяваме да се справяме, макар че отново отбелязвам - на предела на силите са и лекарите, и персоналът, защото освен лекарите, за болните се грижат и сестри.

В областта днес са регистрирани 13 нови случая. В Благоевград разпространението продължава да е дифузно. Ситуацията с огнището в шивашкия цех в Разлог е нормализирана, всички контактни лица са под карантина.

Д-р Иванка Василева, РЗИ-Благоевград: Над 200 лица са карантинирани до момента. Ще продължат колегите и събота и неделя. Оказват ни съдействие кметовете на общините Разлог и Белица, където са най-много заразени.

От Областния кризисен щаб казаха, че имат готовност да снабдят с още предпазни облекла болниците в региона, ако имат нужда.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца с увреждания се учат да готвят в специално направена сладкарница
Деца с увреждания се учат да готвят в специално направена сладкарница
БНТ поднася извинение за допусната грешка
БНТ поднася извинение за допусната грешка