НОВИНИ

Моменти извън ефир: Как журналисти стават обект на агресия по време на работа

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:30, 07.08.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Съветът за електронни медии осъди остро агресията към журналисти от последните дни. В Сутрешния блок на БНТ председателят на СЕМ - Бетина Жотева коментира, че отношението към журналистите е "Крайъгълен камък за демокрацията на една държава".

Бетина Жотева, председател на СЕМ: СЕМ действително е обезпокоен. Първата физическа агресия беше към един колега от Канал 3. И след това нападнаха физически и вербално журналисти от БНТ, от Нова телевизия, от БТВ. Абсолютно недопустимо.

Това, което става по време на протестите, често остава извън ефира.

Бетина Жотева, председател на СЕМ: Журналистите не са на площада, за да ги биете и бутате. Журналистите са на площада, за да разкажат какво става.

Медийните експерти обясняват проявите на агресия с лидерите на обществено мнение, които първи се настройват срещу медиите.

Бетина Жотева, председател на СЕМ: Когато те проявяват вербална агресия и негативизъм върху хората, които са на улицата да си вършат работата, естествено е тези, които ги следват, да ги следват пряко.

А според психолози- заради грешките на някои журналисти, освиркват всички журналисти.

Владимир Сотиров, психиатър: Нарича се генерализация. Тези, които са почтени професионалисти, ще отнасят незаслужено негативи.По принцип зрелите хора, дифиренцираните хора се опитват да подхождат дифиренцирано според конкретния човек.

Опитът на репортерите да бъдат обективни и да покажат протеста, се превръща в протест срещу тях.

Владимир Сотиров, психиатър:Хората са засмукани и те стават част от един общ процес, конкретният човек, който е станал част от този процес, той се е влиял от нещо много по-голямо от него и той не може да управлява, дори себе си не може да управлява.Със сигурност, който застане на пътя дори с най-добри намерения, ще бъде пометен.

По искане на протестиращи СЕМ провери каква част от програмата си БНТ отделят за протестите. И излезе с 47 страници мониторинг само за първата седмица от протестите.

Бетина Жотева, председател на СЕМ: Мониторингът констатира, гражданските протести доминират над другите теми и е 71% от темите в предаванията. При новините 66% от общия е обем на предаването "По света и у нас" е за гражданските протести и всичко свързано с тях.

А журналистите продължават да работят за доверието на обществото, доколкото хората им позволяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ поднася извинение за допусната грешка
БНТ поднася извинение за допусната грешка
Продължават протестите в страната
Продължават протестите в страната