НОВИНИ

Бетина Жотева: За агресията към журналисти първо обвинявам политиците и лидерите на обществено мнение

bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 07.08.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Склонна съм първо да обвиня политиците и лидерите на обществено мнение, които не проявяват никаква съобразителност в публичното говорене по отношение на медиите и журналистите. Те са тези, които водят, и когато проявяват вербална агресия и негативизъм към журналистите, техните последователи реагират пряко. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ председателят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева по повод агресията към журналисти, на която сме свидетели в последните дни.

"Ние трябва да ги защитаваме всички, защото всеки е там (протестите - б.р.), за да си вади хляба, а не да провокира. За това си има специални групи, които са платени, и има по-агресивни граждани, които повтарят това, което са чули от лидерите си", продължи Жотева.

Тя заяви, че "СЕМ е сериозно обезпокоен" от ситуацията.

"Би трябвало всички, които са действително обезпокоени за съдбата на журналистите в България - всякакви фондации, съюзи и т.н., да говорят избирателно, когато има такава агресия срещу журналисти. Не се реагира еднакво", предупреди Жотева.

Ако не харесвате дадена медия, не я гледайте, не я четете, препоръча тя.

"Журналистите не са площада, за да ги биете и бутате. Те са на площада, за да разкажат какво става и те не са асоциирани с нито една политическа сила", призова председателят на Съвет за електронни медии.

На въпрос за поискания от протестиращите мониторинг на БНТ Бетина Жотева заяви, че той е направен и е изключително сериозно изследване.

"Мониторингът констатира, че гражданските протести доминират над другите теми и са 71% от темите в предаванията. При новините - 66% от общия обем на "По света и у нас" е за гражданските протести и всичко свързано с тях", съобщи тя.

Какво още коментира председателят на Съвет за електронни медии вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Младенов пред БНТ за взрива в Бейрут: Дано трагедията помогне за решаване на проблемите
Николай Младенов пред БНТ за взрива в Бейрут: Дано трагедията помогне за решаване на проблемите
Освободени са всички задържани при премахването на палатковите лагери в София
Освободени са всички задържани при премахването на палатковите лагери в София