НОВИНИ

Протести, напрежение и сблъсъци около конференцията на ГЕРБ

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 05.08.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Протест, напрежение и насилие на метри от сцената, на която се качи премиерът Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес. Група добре сложени момчета хвърляха телефони и удряха както протестиращи, така журналисти и симпатизанти на ГЕРБ.

Протестът започна преди обяд с блокада на пътя, по който минаваха симпатизантите на ГЕРБ. Последваха освирквания към тях и шествие към мястото на събитието на ГЕРБ.

След кратко гонене с полицията, протестиращите се доближиха максимално близо. И точно там станаха няколко инцидента. Резултатите: счупени телефони и удряни протестиращи, журналисти и членове на ГЕРБ. Пострадалите определиха нападателите като провокатори.

От СДВР заявиха, че под надзора на Софийска районна прокуратура са предприети оперативно-издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите.

От "София Тех Парк" излязоха със становище: Техни охранители не са оказвали насилие. ГЕРБ се разграничиха от действията на момчетата и ги определиха като провокатори.

Протестиращи посрещнаха активистите на ГЕРБ с освирквания. И блокираха два от изходите на кръговото кръстовище на 4-ти километър на Цариградско шосе като пресичаха непрекъснато пешеходните пътеки. Пратиха послание към премиера през неговите симпатизанти:

Протестиращите се отправиха към конференцията на ГЕРБ. Полицията се опита да ги спре на няколко пъти. Без успех.

Започна гонитба по тротоари и тревни площи. Полицията се преформирова няколко пъти, протестиращите се разделят.

И докато премиерът говори, протестиращи, проникнали на събитието, започнаха да викат "оставка". След това на метри от трибуната се разиграва сцена на насилие. Група здрави момчета влачат, свалят на земята и започват да бият мъж. Вдигат го и го отпращат. Други, успели да преминат покрай полицията и доближили се до сцената се връщаха със същите оплаквания и показваха - счупени телефони и скъсани дрехи.

Агресия и към журналиста Полина Паунова, телефонът й беше изтръгнат на няколко пъти от ръцете й и хвърлен с всичка сила на земята от добре сложено момче с маска.

От ГЕРБ определиха момчетата като провокатори и се разграничиха от действията им. Пиарът на земеделския министър също пострада.

"Видях, че пак тръгна да се бие, отидох към него и запознах да снимам. При което той като ме видя и дойде при мен, започна да ми крещи, да ме обижда. Аз тръгнах назад, той пак тръгна и удари ме по корема", обясни пиарът.

След края на конференцията плътен кордон униформерни раздели протестиращите и симпатизантите на ГЕРБ. Протестиращите ги изпратиха с освиркване, а партийците им помахаха за довиждане.

Демонстрантите блокираха пътя пред "Арена Армеец" за кратко. След намесата на полицията, платното беше освободено, а автомобилите на симпатизантите на ГЕРБ се изтеглиха отново на фона на освирквания.

СДВР извършва проверка на обстоятелства около получени сигнали за действия, които нарушават обществения ред. Работи се и по сигнал, че лице, което носи медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. Предприети са оперативно- издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите.

Междувременно от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО, изразяват твърда позиция против проявите на агресия към журналистически екипи, отразяващи протестите. Асоциацията на европейските журналисти също реагира- призова ЕНП, премиера и главния прокурор да заемат позиция за агресия над журналист на конференцията на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на пътя Стара Загора-Хасково и пред общината във Варна
Продължават протестите на пътя Стара Загора-Хасково и пред общината във Варна
Борисов пред елита на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля като премиер
Борисов пред елита на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля като премиер