НОВИНИ

Борисов пред елита на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля като премиер

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:08, 05.08.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да се оттегли от премиерския пост, а правителството да продължи да управлява с настоящото мнозинство. Декларира, че за него единството на нацията е най-важно. Обяви, че преговорите с коалиционните партньори продължават, за да търсят изход от ситуацията в момента.

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред актива на ГЕРБ на Национална конференция в "София Тех парк". Думите му, че е готов да подаде оставка, бяха посрещнати с неодобрение от актива на партията.

Около 5 000 активисти на ГЕРБ от цялата страна се събраха в "София Тех парк". Пред тях Бойко Борисов заяви, че е готов още днес да обяви кога си тръгва от властта.

Бойко Борисов, премиер: Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го. Готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улицата. Не съм Радев да се радват, когато затварят кръстовища. Аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа вариант. Включително и вариант аз да си тръгна и да продължи правителството. Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена, да бъда разединител.

Борисов обяви, че ще продължи разговорите с коалиционните партньори, защото в Споразумението с тях е записано, че мандатът трябва да се изкара докрай. Напомни, че 11 пъти ГЕРБ са печелили избори, три пъти със служебно правителство, а последното на президента Радев. И увери, че не се страхува служебен кабинет за организира нови избори.

Бойко Борисов, премиер: Да, ние не вярваме на Радев, не вярваме,че ще бъдат честни и почтени, но какъв ни е проблемът със служебното правителство - никакъв.

Обясни колко много решения не могат да се вземат, ако Народното събрание бъде разпуснато - сред тях актуализация на бюджета за мерките за справяне с коронавируса, не може да се обяви и извънредно положение при нужда, не може да се промени и Изборния кодекс за машинното гласуване. Пред актива на ГЕРБ призна, че наред с постигнатото има и проблеми.

Бойко Борисов, премиер: Ние трябва да поработим със структурите. На места има дерибеи, които ако не се намеся лично и да отида там и да чуя хората и да го променя, ние ще продължим да страдаме и да ни се преписват чужди грехове.

Заяви категорично, че с ДПС коалиция никога не са правили.

Бойко Борисов, премиер: Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция никога и никога няма да правим коалиция. Конгресът е приел решение за БСП, че няма да правим коалиции.

За Христо Иванов от "Да, България!" каза: "Не знам дали Христо Иванов, който се има за десен, си дава сметка с това, което прави, че връща точно тези хора на власт срещу които уж се бори".

Напомни и чий подпис стои под указа за назначаване на главния прокурор Иван Гешев

Бойко Борисов, премиер: Единственото, което не сме направили е да издигнем кандидат на ГЕРБ, сиреч на правителството, за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Радев, а неговият подпис.

Още в началото на изказването си премиерът изброи постигнатото от управлението като повишаване на доходите, финансова стабилност, ръст на БВП, свиване на контрабандата, влизането в чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

Решили са конференцията да се проведе в "София Тех парк", защото това е място, което показва промените през последните 10 години. От стари изоставени казарми, сега това е място, в което се намира най-мощния суперкомпютър на Балканите.

Бойко Борисов, премиер: Да изброявам магистралите, да сега могат да ги блокират, преди нас нямаше какво да блокират, защото ги нямаше. Сега могат да отидат да си играят с метрото.

По време на изказването на Борисов имаше няколко души, които очевидно бяха дошли с цел провокация и отправяха нецензурни възгласи. По този повод Борисов няколко пъти помоли хората от ГЕРБ да не се поддават на такива предизвикателства.

Бойко Борисов, премиер: Много ви моля, много, не отговаряйте на провокациите, те това целят да ви нападнат, да се сбиете и след това да кажат - ето ги вижте ги какви са ГЕРБ.

Борисов си тръгна силно аплодиран от актива на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести, напрежение и сблъсъци около конференцията на ГЕРБ
Протести, напрежение и сблъсъци около конференцията на ГЕРБ
Взривът в Бейрут - със сила на атомна бомба. Над 100 жертви, стотици изчезнали, хиляди ранени
Взривът в Бейрут - със сила на атомна бомба. Над 100 жертви, стотици изчезнали, хиляди ранени