НОВИНИ

Вълна от съпричастност и подкрепа към Бейрут след опустошителните взривове

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:58, 05.08.2020
Чете се за: 00:46 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Ливан Хасан Диаб.
"Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени.Изразяваме солидарност и готовност да окажем съдействие, пише Борисов.

В писмо до своя ливански колега, държавният глава Румен Радев изразява "надежда за бързо възстановяване на ранените и успешно преодоляване на последиците от този трагичен инцидент."

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева също изрази своите съболезнования и солидарност към ливанския народ в писмо до ливанския първи дипломат.

Боян Белев, посланик на България в Ливан: Служителите на посолството и техните семейства са добре. В контакт сме с българската общност в Ливан. Засега нямаме информация български граждани или член на семейството на български гражданин, който да е пострадал при взрива.

Много страни изразиха подкрепа за Ливан заради трагедията. Френският президент Еманюел Макрон ще посети утре Ливан и ще се срещне с лидерите на страната. Той вече е разпоредил изпращането на помощ за Ливан.

Американският президент Доналд Тръмп снощи нарече експлозията "атака" като се позова на данни от "американски генерали", въпреки че властите в Бейрут не говорят за подобна версия, а единствено за взрив по неустановена причина.

Израел, който няма дипломатически отношения с Ливан, обяви, че става дума за експлозия и предложи медицинска и хуманитарна помощ. Иран изрази готовност да изпрати медицински екипи в Бейрут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алавес с нов треньор
Алавес с нов треньор
Стоичков: Коронавирусът е планиран от години
Стоичков: Коронавирусът е планиран от години