НОВИНИ

Ливан въведе извънредно положение след експлозиите в Бейрут

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:15, 05.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Шок и разруха в Бейрут след експлозиите. Цяла нощ спасителни екипи се опитваха да открият затрупани хора под руините. Местните власти не изключват броят на загиналите да расте.

Взривовете са станали в района на пристанището, но пораженията са в целия град.

Първоначалната реакция на хората е, че започва война, но истината е друга. Според власти, са избухнали цистерни с над 2700 тона амониев нитрат, държани на склад в продължение на шест години, без необходимите мерки за безопасност.

Марван Абуд, губернатор на Бейрут: "Експлозията, разрушила половината Бейрут, беше като атомна бомба. Това е огромно нещастие, каквото не се е случвало дори в разгара на гражданската война".

Градът не помни и така препълнени болници - както с ранени, така и с търсещи близките си.

В близост до мястото на експлозиите се намира българското посолство. Няма пострадали българи, нанесени са минимални щети на сградата, съобщи за БНТ посланикът ни в Ливан Боян Белев.

Боян Белев, посланик на България в Ливан: Служителите на посолството и техните семейства са добре. В контакт сме с българската общност в Ливан. Засега нямаме информация български граждани или член на семейството на български гражданин, който да е пострадал при взрива.

Инцидент по невнимание, който е бил въпрос на време, включително и заради ролята на шиитско движение Хизбула в Ливан и региона - така коментира случилото се Мохамед Халаф.

Мохамед Халаф: Цялата тази власт от 30 години е корумпирана. Държавата е отвличана от Хизбулла. Хизбула има складове на оръжия навсякъде. Неслучайно преди шест месеца когато правителството на Ливан отправи молба за пет милиарда долара заем, МВФ постави няколко въпроса и условия. Първото - правителството да упражнява контрола върху всички пристанища".

Днес е ден на национален траур. Бейрут е обявен зона на бедствие, а за две седмици ще бъде в сила извънредно положение.

Франция беше сред първите, които предложиха помощ. Британското правителство обяви, че обмисля каква техническа и финансова помощ да окаже на ливанските власти. Американският президент Доналд Тръмп снощи нарече експлозията "атака" като се позова на данни от "американски генерали", въпреки че властите в Бейрут не говорят за подобна версия, а единствено за взрив по неустановена причина. Израел, който няма дипломатически отношения с Ливан, специално обяви, че става дума за експлозия, а неназован източник съобщи, че Израел няма нищо общо със случая. Израелското правителство предложи медицинска и хуманитарна помощ на Ливан. Иран изрази готовност да изпрати медицински екипи в Бейрут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бейрут след експлозиите (СНИМКИ)
Бейрут след експлозиите (СНИМКИ)
Пети ден пред Министерския съвет продължава гладната стачка на Владимир Генов
Пети ден пред Министерския съвет продължава гладната стачка на Владимир Генов