НОВИНИ

Няма арестувани при блокадата на АМ "Марица"

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 05.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Няма арестувани след снощната блокада на автомагистрала Марица. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията в Хасково. И днес органите на реда остават в готовност да реагират на нови блокади.

Блокадата на магистрала "Марица" не беше обявена предварително, въпреки че множество полицейски патрули са били разположени в района още в следобедните часове. Въпреки това около 20 ч. протестиращите успяха да блокират пътния възел за "Капитан Андреево". Десетки пътуващи от и за Турция бяха блокирани на пътя.

адвокат Николай Хаджигенов - организатор на протеста: Не, не, пуснахме всички малки деца. Имаше хора болни, възрастни, пуснали сме всички.

Около 22.30 ч полицаите изтласкаха протестиращите в едното платно и успяха да отворят пътя за движение.

Николай Хаджигенов: Към момента полицията упражнява насилие. Местният началник, зам.-началник на РДВР-то, блести с изключителен интелект и правна компетентност, очевидно и така...Събориха възрастен човек на 65 години, удариха го, супер...

Възрастният мъж не е сериозно пострадал, пред екипа ни той обясни, че е получил удар в гърба. От своя страна от МВР заявиха, че до по-тежки ексцесии не се е стигнало, благодарение на професионализма на полицаите на място, към които са отправяни остри провокации.

ст. комисар Ангел Цанков - директор на ОД на МВР Хасково: Полицейските служители бяха грубо провокирани да използват физическа сила и помощни средства спрямо хората, които бяха там. Колегите бяха приканвани да арестуват граждани, полицаите бяха и заплашвани. Че граждани ще се върнат за тях.

С блокадата на автомагистрала "Марица" протестиращите са нарушили няколко закона, казаха от МВР.

старши комисар Ангел Цанков - директор на ОД на МВР Хасково: Застрашена беше безопасността на движението, сигурността на гражданите на АМ "Марица". Нарушено беше правото на свободно придвижване, подадени са сигнали от граждани, които са недоволни от ограничаване правата им на придвижване.

Демонстрантите обаче са категорични, че имат конституционното право да протестират по този начин. И се заканват, че ще продължат с блокадите на ключови пътни артерии, докато правителството и главния прокурор не подадат оставки.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"US Open" ще има нов шампион! Надал се отказа да участва заради пандемията от COVID-19
"US Open" ще има нов шампион! Надал се отказа да участва заради пандемията от COVID-19
Цвети Пиронкова се завръща на корта на "US Open" след тригодишно отсъствие
Цвети Пиронкова се завръща на корта на "US Open" след тригодишно отсъствие