НОВИНИ

Протест в Несебър срещу обособяването на карантинен хотел

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 05.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Жители и гости на Несебър излязоха на протест срещу обявяването на хотел в крайморския град за карантинен. Хората се притесняват за здравето си, а хотелиери казват, че по този начин бизнесът им се убива.

Този хотел на една от главните улици в Несебър трябваше да бъде подготвен да приема летовници с установен COVID-19 по Южното Черноморие. Идеята е на Министерството на туризма, а от хотела сами предложили базата си.

Според местни жители хотелът се намира в сравнително оживен район и близо до плажа, което го прави неподходящ за карантиниране.

Именно заради това местни жители излязоха на символичен протест. Притесняват се за своето и здравето на децата си.

Георги Томов: Вие бихте ли ходили тук с децата си всяка сутрин да минавате до плажа и да се връщате и да ги гледате на балкона да пушат и да...гледат? Вие лично? Не бихте го направили, нали? Ами това важи за всички останали.

Десислава Вунтунийска: „Близостта на заразени хора с този вирус смятам, че ще има крайно отрицателно влияние на целия ни живот. Аз живея абсолютно в съседната сграда, на няколко метра от този хотел и, разбира се, съм силно притеснена".

Борислав, заедно със съпругата си, има къща за гости, като само една ограда ги дели от карантинния хотел. Близостта ще се отрази и на бизнеса им.

Борислав Пехливанов, собственик на къща за гости в Несебър: За мен това е една болница с болни хора, евентуално, които се намират точно на три метра от къщата ни за гости. В момента даже имаме четири бебета, възрастни хора".

По-късно протестът се премести пред Областната управа в Бургас, където недоволстващите внесоха 140 подписа против идеята за карантинен хотел под прозорците им. Междувременно от Министерството на туризма излязоха с позиция, че ще се търсят и други варианти за база за настаняване от този тип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Националната конференция на ГЕРБ
Започна Националната конференция на ГЕРБ
Лига Европа се завръща тази вечер с четири интригуващи двубоя
Лига Европа се завръща тази вечер с четири интригуващи двубоя