НОВИНИ

Взривът в Бейрут - със сила на атомна бомба. Над 100 жертви, стотици изчезнали, хиляди ранени

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:48, 05.08.2020
14345
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Опустошение и шок в Бейрут след двете експлозии на пристанището снощи. Взривиха се над 2700 тона амониев нитрат - вещество, използвано за направа на експлозиви и на торове. То е било складирано в продължение на 6 години без необходимите мерки за безопасност.

Мнозина нарекоха последиците "чудовищни" - над 100 убити, стотици хора в неизвестност, над 4000 ранени и 300 000 души останали без дом, след като жилищата им бяха разрушени.

Издирването на оцелели под отломките продължава. Президентът нарече случилото се "катастрофа" и обеща бързо разследване. Обявен е тридневен траур.

Гъба като от атомна бомба, взривна вълна, изравнила всичко със земята в радиус от стотици метри и щети за над 3 милиарда долара - това са оценките за апокалиптичния взрив, еквивалентен на земетресение от 3,3 по Рихтер, почувстван чак в Кипър на 240 километра на северозапад.

Зоната на поражението в пристанището на Бейрут навява мрачни спомени от гражданската война между 1975 г. и 1990 г.

Спасителни екипи издирват тела и оцелели включително във водите. Болниците, претоварени заради пандемията сега трябва да се справят и с хиляди ранени.

Саад Харири - бивш премиер на Ливан: Имаме много приятели в чужбина, готови да ни помогнат, така че да разберем какво се случи при тази експлозия, която някои медии нарекоха "Бейрутшима".

Ливанският президент Мишел Аун съобщи за взрив на огромно количество амониев нитрат, складиран без нужните мерки за сигурност.

Мишел Аун- президент на Ливан: Решени сме възможно най-бързо да разследваме, да разкрием какво се е случило и да накажем най-сурово отговорните и проявилите небрежност.

Мнозина ливанци виждат вината в политическия елит и институциите, обхванати от некомпетентност и корупция. Складираният амониев нитрат се използва като земеделски тор, но и за направа на бомби и взривни материали за минното дело.

Химикалът става взривоопасен едва след смесване със запалителни течности като бензин и олио, или при наличие на източник на силна топлина. Според някои сведения в един от взривените складове е имало заваръчни дейности.

Аманда Фливберг - студентка по журналистика от Дания: От вчера градът не е на себе си. Хората отчаяно търсят своите близки, и лагеруват пред болниците. Мнозина не мигнаха цяла нощ след като видяха в руини своите домове и магазини и сега се чудат какво да правят.

Ливан е силна зависим от вноса на храни. Експлозията помете зърнените силози на пристанището и сега страната е пред дефицит на брашно.

По-рано тази година Ливан обяви дефолт по държавния дълг, който достигна 170% от Брутния вътрешен продукт. Непрекъснатата девалвация на ливанската лира направи бедни 50 на сто от населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пред елита на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля като премиер
Борисов пред елита на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля като премиер
БАБХ констатира огнище на Африканска чума по свинете във Варненско
БАБХ констатира огнище на Африканска чума по свинете във Варненско