НОВИНИ

СДВР: Няма да допуснем повторна блокада на кръстовища

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:48, 07.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Столичната дирекция на вътрешните работи даде брифинг, след като рано тази сутрин бяха премахнати блокадите на Орлов мост, пред Ректората и по бул. "Цар Освободител".

Вчера беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на движението.

Към 4 ч. чрез високоговорители е дадено разпореждане към присъстващите да освободят пътното платно.

Бусът на майките от "Системата ни убива", който стана символ на блокадата пред Ректората е репатриран на наказателен паркинг, а собственичката и шофьор на превозната средство ще бъде санкционирана с акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. Такива актове ще получат и общо 46 други, които са спали в палатки , разположени на трите блокирани кръстовища в София.

От столичната полиция са категорични, че протестите през последния месец са нерегламентирани. Организаторите не са изпълнили изискванията на Закона да уведомят Столична община за времето и мястото на протеста, както и за времето и маршрута на шествията.

Комисар Тони Тодоров, зам.-началник на СДВР: От един момент нататък започнахме да говорим, че тук имаме акт на гражданско неподчинение.

Според Тодоров решението за освбождаването на кръстовищата е взето в СДВР вчера. Операцията е планирана и е започнала в 4:30 сутринта.

Комисар Тони Тодоров, зам.-началник на СДВР: Разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат всички намиращи се там предмети. Без помощни средства, физическа сила беше използвана само срещу едно лице на "Орлав мост", който категорично отказа. Просто беше хванат под мишници и изведен от кръстовището.

Отведените в първо районно са общо 12. Осем заради неподчинение на полицейско разпореждане. На тях са направени предупредителни протоколи и съставени актове да нарушение на Закона за движение по пътищата. Останалите са задържани, защото не са имали лични документи в себе си. Освободени са след като самоличността им е установен, ще им бъдат наложени глоби за неносене на лични документи. Според комисар Тодоров в последната седмица в столичната полиция били постъпили стотици сигнали и жалби на хора, които били недоволни от блокадите по кръстовищата и настоявали да се гарантира правото им на свободно придвижване.

Комисар Тони Тодоров, зам.-началник на СДВР: Ще ви подчертая, че една от жалбите и с 422 подписа на граждани. И дебело подчертавайки в своята жалба, че им се ограничава свободното право на придвижване, което можем да кажем, че наистина е Конституционно право.

От СДВР пък подчертават, че конституционно е и правото на протест, но според изискванията на Закона за провеждане на протести, а полицията е длъжна да осигурява обществения ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антиправителствен протест в Бейрут
Антиправителствен протест в Бейрут
Край на заложническата криза в Хавър
Край на заложническата криза в Хавър