НОВИНИ

Палатките пред Община Варна са вече в пешеходната зона

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 07.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Регионални

Във Варна отново блокираха кръстовището пред общината в 29-ия ден от протестите, след премахването на палатковия лагер през нощта.

Протестиращите пробиха плътния полицейски кордон, който препречваше пътя им да тръгнат на шествие по булевард Мария Луиза или по Осми Приморски полк.

Стигна се и до леки сблъсъци с полицията, а част от протестиращите седнаха на платното и спряха автобуси на градския транспорт. Минути по-късно шествието блокира още две кръстовища и спря движението за около десет минути на пътя към Златни пясъци.

Протестиращите са категорични, че ще останат, докато не бъдат изпълнени исканията им. Пред общината отново започна да се трупа добре познатата на варненци грамада от камъни, станала символ на протестите от 2013 г.

Малко преди 5 тази сутрин полицията във Варна разчисти местата, на които бяха разположени палатковите лагери на демонстрантите. Протестиращи там блокираха кръстовището пред общината в понеделник вечерта.

Палатките са оставени пред пространството пред Община Варна в пешеходната зона.

Протестиращите разказаха, че в 4:30 сутринта е започнала полицейската операция, като органите на реда са влезли в палатките и са отправили предупреждение, че за неспазване на полицейско разпореждане, а именно да бъдат премахнати палатките от платното ги грози от 5 до 7 000 лв. или задържане.

Малко по-рано тази сутрин комисар Илиян Илиев - началник на "Охранителна полиция" - Варна, че е имало пълно съдействие от страна на протестиращите във Варна за премахването на лагера. В момента на полицейската акция е имало около 17 протестиращи в палатките. Проверени са им личните документи. За неспазване на полицейско разпореждане са били арестувани двама варненци. Те са били разпитани и пуснати с предупреждение да спазват обществения ред.

Новият призив на варненци е да бъде започната да се изгражда наново съществуващата от 2013 г. грамада.

Акцията по разчистването на кръстовището от палатките на протестиращите започнала малко след 4.00 тази сутрин.

"Аз лично спях още в палатката. Полицаите дойдоха като ни изкараха от палатките и ни казаха, че трябва да се махаме. Иначе щели да ни пишат глоби от 2 до 7 хиляди лева и ако не изпълним полицейското нареждане ще ли сме да бъде задържани за 24 часа", каза протестираща.

Всичко приключило много бързо, тъй като никой не се противопоставил и хората сами започнали да преместват палатките.

Двама души са задържани, защото отказали да спазят полицейско разпореждане.

Комисар Илиян Илиев - началник на "Охранителна полиция" - Варна: Същите бяха задържани и отведени в Първо районно управление, където им бяха съставени актове по Закона за движение по пътищата.

Цял ден в района на палатковия лагер имаше засилено полицейското присъствие. Протестиращите са категорични, че ще останат докато не бъдат изпълнени исканията им.

Румен Лазаров: Цялата схема тръгва отгоре и се мултиплицира - от големите градове до малките общини. И хората просто не искат да живеят така, не искат с нашите данъци да се плащат обществени поръчки.

Привечер към хората от палатките се присъединиха още протестиращи. Пред общината отново започна да се трупа добре познатата на варненци грамада от камъни, станала символ на протестите от 2013-а година.

Автор: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полетите от и за летище "Айндховен" се извършват със закъснение
Полетите от и за летище "Айндховен" се извършват със закъснение
Протести и разкрития след експлозията в Бейрут
Протести и разкрития след експлозията в Бейрут