НОВИНИ

Протести и разкрития след експлозията в Бейрут

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:35, 07.08.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Близък изток
Снимка: БГНЕС

Франция мобилизира европейските институции за спешна хуманитарна помощ за Бейрут след смъртоносна експлозия. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отива утре в ливанската столица.

Вашингтон отпусна храна и лекарства за 15 милиона долара. През нощта гневът срещу корупцията и небрежността на властите доведе до безредици с ранени. Президентът Мишел Ау днес за първи път допусна, че трагедията може да е резултат на "външна намеса с ракета или бомба".

Демонстранти опустошиха магазини и замеряха полицията с камъни в района на парламента, силите на реда отговориха със сълзотворен газ. Фаталните 2 750 тона амониев нитрат са пристигнали в Бейрут в края на 2013-та с руски кораб под молдовски флаг.

Плавал е от Грузия за нуждите на производител на експлозиви в Мозамбик. Отклонили го към Бейрут за допълнителен товар. Собственикът не платил пристанищните такси и плавателният съд бил арестуван.

Борис Прокошев - капитан на кораба "Росус": Ако знаех какво ще стане, нямаше да се кача на този кораб.

Така реагира от Сочи вече 70-годишният бивш капитан на фаталния кораб пред Ройтерс. Повече от 10 месеца той останал на борда в Бейрут заедно с трима украинци. След като съдия разрешил на екипажа на слезе на брега, товарът бил прехвърлен в "Склад 12" до зърнените силози.

Борис Прокошев - капитан на кораба "Росус": Не знам защо е станала експлозията, но не мога да проумея защо товарът е бил складиран толкова дълго време. Докато бяхме в Бейрут над 10 месеца, собственикът на товара с нищо не напомни за себе си. Товарът е бил свален през 2015-та или 2014, но никой не го е потърсил. Било е възможно да го оформят като опасен, какъвто е, и да го разстелят по полето, да наторят почвата и да решат проблема.

Според капитана, собственик е руснакът Игор Гречушкин, който живее в Кипър.

Борис Прокошев - капитан на кораба "Росус": Когато собственикът Игор Гречушкин ни предложи да отидем в Кипър, властите в Бейрут трябваше да му платят за да махне проблемния кораб от пристанището.

Изоставеният кораб, закотвен в Бейрут, е потънал "внезапно", се казва в имейл до капитана от май 2018-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палатките пред Община Варна са вече в пешеходната зона
Палатките пред Община Варна са вече в пешеходната зона
Протестно шествие под надслов "Не на диктатурата" в Пловдив
Протестно шествие под надслов "Не на диктатурата" в Пловдив