НОВИНИ

Николай Младенов пред БНТ за взрива в Бейрут: Дано трагедията помогне за решаване на проблемите

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:32, 07.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В момент, когато целият свят е отправил поглед към Бейрут и много страни протягат ръка на Ливан, специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов даде специално интервю за БНТ. Дипломатът изрази надежда след загубата на толкова много човешки животи и тази трагедия, всички да помогнат на Ливан да се възстанови, но не само на Ливан, а и на целия регион да излезе от състоянието, в което се намира. " С него разговаря Цветелина Йорданова.

Г-н Младенов, президентът на Ливан нарече експлозиите катастрофа. Последиците са с такъв мащаб, че страната изглежда не би могла да се справи сама с възстановяването - още повече в момент на тежка икономическа криза в страната. Каква ще е международната подкрепа за Ливан?

Николай Младенов, специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес: "В момента се прави цялостна оценка на нуждите и апел към международната общност за подпомагане на ливанската държава. Много държави вече изразиха помощ, много екипи дойдоха на място, които работят в координация с екипите на ООН по издирване на оцелели, по справяне с така най- спешните нужди, но тепърва се оценява цялостната нужда от възстановяване на Бейрут. Разбира се, всичко това идва на фона на една икономическа и политическа криза, която продължава повече от година и наистина положението е изключително тежко."

Миналия октомври видяхме масово ливанците на улиците с недоволство от техния управляващ елит, от политиците от всички сили и религии. Очаквате ли сега подобна нова вълна на недоволство и гняв, въпреки че в момента ситуацията изглежда много тежка, буквално е въпрос на оцеляване, но все пак ливанците искат отговори защо се случи това?

"Да, хората искат много отговори на това, което се случи през последната година-две, от гледна точка на политическата и икономическата криза. Но мисля, че в момента, както и вие казахте, оцеляването и справянето с непосредствените последствия - за ООН това е основен приоритет. Нашите екипи работят на място, както от СЗО, така и от другите агенции на ООН, работят под координацията на хуманитарния координатор на ООН, който се намира в Бейрут в момента и в момента задачата ни е да справим с непосредствените последствия от катастрофата."

Как ще се отрази това събитие на целия регион?

"Аз горещо се надявам, че тази трагедия наистина ще стимулира или ще помогне на лидерите в региона да си дадат сметка, че сътрудничеството е в полза на всеки един не само от гледна точка на хуманитарната катастрофа, която имаме в момента, но и от гледна точка на политическата стабилност на региона и проблемите, които имаме със сигурността в целия Близък изток. Затова, наистина, дано тази невиждана и нечувана трагедия помогне на всички малко да се осъзнаят и да седнат на една маса да говорят малко за решаването на многото проблеми, които са натрупани в региона."

По време на посещението на президента Макрон видяхме как ливанците го прегръщат и го молят да ги отърве от политическия им елит. Могат ли вътрешните проблеми на Ливан да останат само негов проблем, проблем само на страната или трябва международната общност, ООН да изиграят някаква роля за реформи, за промяна?

"За съжаление в целия регион много различни сили са си сложили пръста в кацата мед, ако мога така да се изразя. Надали ще намерите конфликт в Близкия изток, който да не излиза извън територията на конкретната страна, в която се развива. За съжаление това е характерно за целия регион. Проблемите не могат да бъдат изолирани и решени само в една страна. Разбира се, Ливан има своите специфични предизвикателства, свързани с политическата структура на държавата, с контрола на оръжията от страна на правителството, конфликтите на съседите, но тези вътрешни проблеми трябва да намерят своето решение и то трябва да отговаря на очакванията хората, които искат функциониращи институции, функционираща икономика и в крайна сметка спокойствие, в което да живеят. Но извън този конкретен контекст, регионът като цяло не може да бъде стабилизиран, ако гледаме всеки конфликт индивидуално и изолирано от процесите, които стават в другите страни. Примерите са много - било израело-палестинския конфликт, било Йемен, било случващото се в Ирак или в Сирия. Затова има нужда от цялостен поглед върху проблемите на региона и постепенно разнищване на много от възлите, които през годините са се заформили на интереси и на конфликти и изграждането на здрави институции, които да отговарят на интересите на гражданите. Защото, когато в една държава нямаш функционираща здравна система, нямаш нормална икономика, когато обществото е пропито от корупция, няма функциониране на основните държавни институции - а такива примери могат да бъдат дадени на много места - тогава и хората излизат срещу управлението. И затова намирането на изход от тази криза в момента в Ливан ще бъде много важно за общия подход, който би трябвало всички в ООН, в глобален мащаб дори да имаме към проблемите в региона."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионската лига се завръща тази вечер вечер с дербитата Манчестър Сити – Реал Мадрид и Ювентус - Лион
Шампионската лига се завръща тази вечер вечер с дербитата Манчестър Сити – Реал Мадрид и Ювентус - Лион
Бетина Жотева: За агресията към журналисти първо обвинявам политиците и лидерите на обществено мнение
Бетина Жотева: За агресията към журналисти първо обвинявам политиците и лидерите на обществено мнение