НОВИНИ

Няма данни за провокация и напрежение между протестиращите. Шествие тази вечер няма да има

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 13.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Протестите в София продължават. Недоволните се събраха за пети път в центъра на столицата.

Високо напрежение под прозорците на властта и тази вечер. Протестът започна точно в 15:30ч. пред сградата на президентството и е под наслов "Да защитим демокрацията". Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Около 18:30 ч. демонстрантите се преместиха пред сградата на Министерския съвет. И в момента Триъгълникът на властта остава блокиран. Викове "Оставка!", знамена и транспаранти във въздуха. Периодично организаторите отправят критики към политиката на управляващите.

Протестиращите и днес поискаха оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Организатори от протеста се заканиха, че ако правителството не подаде оставка до сряда, депутатите няма да бъдат пускани в сградата на парламента.

"Ако имат този късмет да не се съгласят, не дай боже, няма да могат да влязат в парламента, ако все пак отнякъде прескочат, няма да им дадем да излязат", заяви организаторът Велислав Минеков.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Инициаторите на протеста днес обявиха във Фейсбук, че искат още свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. И тази вечер обаче се чуха и много други искания.

"Те опростачиха обществото, наложиха най-ниския стил на поведение, борисовщината, гешевщината".

"Исканията са едни и същи непрекъснато, искаме справедливост, искаме законност, искаме законът да бъде това, което ръководи политиците и искаме народът да бъде наистина суверен".

"Сега народът е гладен, бос, ходи по чужбина да си изкарва някой лев, защото тука не се живее".

Това са част от коментарите на демонстрантите.

Освен граждани, на протеста и днес имаше и политици от различни формации.

До протестите се стигна след акцията на прокуратурата срещу двама от съветниците на държавния глава и влизането на прокурори в сградата на президентството.

Няма данни за провокация и напрежение между протестиращите и полицията. Организаторите заявиха, че тази вечер шествие няма да има. Те остават в триъгълника на властта.

По-рано имаше хвърлена димка, но тя беше изгасена.

От СДВР потвърдиха за един задържан, който е счупил един от автомобилите, който се намира близо до сградата на Министерския съвет.

Автори: Тихомир Игнатов и Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе
Протестите в Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе
ЕС призова Турция да отмени решението си за "Света София"
ЕС призова Турция да отмени решението си за "Света София"