НОВИНИ

ТИР-ът от тежката катастрофа на "Тракия" не е имал спирачен път

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 13.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Шофьорът на тира, който предизвика тежката катастрофа на АМ "Тракия" вчера, е петият загинал в пътния инцидент. Шестима са ранените, сред тях и дете на 2 години и половина, което е в критично състояние с тежка черепно-мозъчна травма.

Водещата версия на разследващите е, че шофьорът е заспал зад волана. Разследването към момента е установило, че той няма спирачен път и той не е имал никаква реакция. Карал е с 90 км/ч. След като навлиза в лентата за насрещно движение, 53-годишният шофьор загива на място.

При катастрофата загиват още 40-годишна жена, 17-годишно момиче, английски гражданин и 44-годишен мъж.

Дали е почивал шофьорът, не може да се установи. Близки до разследването съобщиха специално за БНТ, че тахографът на товарния камион е изгорял при катастрофата.

53-годишният шофьор на камиона, 40-годишна жена, 17-годишно момиче, мъж на 44 години и английски гражданин са жертвите на катастрофата. Тирът, който се вряза в колите, е превозвал козметика от Амстердам за Турция. Представител на турската фирма, за която е работил, заяви, че не знае кога е натоварил стоката.

"Най-вероятно е почивал някъде камиона. В момента правят опити да се открие тахографа на камиона и да се разбере точно какво, как е минал целия маршрут", каза Евгени Генов.

Според първоначалната версия на разследващите най-вероятната причина за катастрофата е заспиване зад волана, но това ще стане ясно след приключване на следствените действия.

"Образувано е досъдебно производство. Ще бъдат назначени съответните авто-технически и съдебно-медицински експертизи. Там ще има повече яснота относно възникването на пътно-транспортното произшествие, какви са причините и последиците от него", заяви началникът на КАТ-Стара Загора Бончо Славов.

На мястото на инцидента мантинелите са стари, призна директорът на Областното пътно управление в Стара Загора. Според него обаче не това е причината за произшествието.

"Мантинелата е стара и ръждясала, поставена е през 90-те години на миналия век, отговаря си на абсолютно всички стандарти, които са действали. Тя е претърпяла удар общо на стоката и на самия ТИР над 35 тона", каза Илия Златев.

Два месеца е срокът, в който трябва да приключи разследването. Образувано е досъдебно производство за причиняване на пътно- транспортно произшествие с настъпила смърт на повече от двама души.

Автори: Десислава Петкова и Иван Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите пред президентството се преместиха пред сградата на Министерския съвет
Протестиращите пред президентството се преместиха пред сградата на Министерския съвет
Протест с искане оставката на вътрешния министър Младен Маринов
Протест с искане оставката на вътрешния министър Младен Маринов