НОВИНИ

Майката на бития Димитър: Имало е огромно полицейско насилие

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:14, 13.07.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Пореден разказ за полицейско насилие на протеста в петък. В момента един от задържаните - Димитър Педев е настанен в "Пирогов" с комоцио, а от полицията са започнали проверка по случая. Майката на 29-годишен мъж разказва, че е бил задържан и жестоко пребит. БНТ разполага с ексклузивни кадри от извеждането на младия мъж от полицай.

В дълбочината на този кадър се вижда как полицай извежда 29-годишния Димитър Педев. В социалните мрежи бе разпространена снимка, вероятно направена по-късно - показва ареста.

"Два дена нямах връзка с него. Потърсих всичките му приятели, за които знаех. Никой от тях не го беше виждал, не го беше чувал, телефонът му беше изключен", сподели Юлия Педева.

Така започва ужасът за Юлия Педева - майката на 29-годишния Димитър. Чула от медиите, че в "Пирогов" е настанен мъж на възрастта на сина ѝ, задържан от полицията по време на протеста. Успяла да го види на другия ден.

"То е очевидно - имало е огромно полицейско насилие, той е пребит. Не пожелавам на никоя майка да изпита това, което изпитах аз при вида на моето дете. Беше с огромни синини по лицето, след тежко комоцио, с очевидни охлузвания по цялото тяло, това поне, което аз видях по ръцете и краката му. Вързан в белезници и охраняван като най-големия престъпник на тази държава", уточни Юлия Педева.

От полицията съобщиха, че младият мъж е задържан на 10 юли на Орлов мост. Повдигнато му е обвинение за грубо и непристойно поведение спрямо полицаи. От полицията твърдят, че му е дадена възможност да се свърже още тогава с адвокати и свои близки, а след като се оплакал от здравословното си състояние е бил откаран в "Пирогов".

"Няма как към настоящия момент да ви кажа дали и кога е бит. Ще стане ясно дали има упражнено полицейско насилие или не. Обиждал ги е, не бих могъл да коментирам думите и изразите, с които е нагрубявал полицаите. Многократно е бил предупреждаван да престане и тези му думи са документирани. Не мога да кажа дали прокуратурата ще иска постоянен арест. Име голям обем от информация, която се анализира", заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Димитър обаче не помни нищо от тази вечер, нито от задържането си. Затова и семейството му се обръща с апел към всички очевидци.

"Моля ви, свържете се с нас, с неговите приятели, подайте ни тези видео клипове и снимки, защото, нали разбирате, сега в момента е думата на полицията срещу нищо, защото моето дете не си спомня нищо", призова Юлия Педева.

От полицията правят своя проверка на случая и ако се окаже, че има нарушения, ще има дисциплинарни наказания. И също отправят апел:

"Апелът ни е: Протестирайте, но не нападайте полицията. Тя е там, за да пази вас", призова зам.-директор на СДВР Антон Златанов.

Проверката трябва да приключи до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-висок бал за гимназиите тази година
По-висок бал за гимназиите тази година
Пети ден на протести в София
Пети ден на протести в София