НОВИНИ

Отдават под наем електрически велосипеди в Димитровград

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 13.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В Димитровград започва отдаването под наем на електрическите велосипеди, които общината придоби по международен проект и до миналата година хората използваха безплатно. Срещу символичната такса от два лева на час жителите и гостите на града ще могат да ползват новия екологичен транспорт.

Община Димитровград е единствената българска община, която участва в международния проект "CHESTNUT”, заедно с градове като Будапеща, Прага, Виена и Дубровник. До 2019-а година велосипедите са били напълно безплатни.

"Един иновативен проект, 20 колела са разположени в две зони на града, до май миналата година бяха абсолютно безплатни, след решение на Общинския съвет бе въведена символична цена от два лева, така че гостите и жителите на града ще могат да ги ползват за разходка, или да си свършат друга работа", разказва кметът на община Димитровград Иво Димов.

Услугата ще е достъпна в работни делнични дни от 8 до 18 ч. Електрическото колело ще се наема за срещу лична карта. Всеки велосипед има GPS, който се следи на два монитора в контролен център.

"Има три вида режими – освен конвенционалното каране с човешката тяга, отделно може и само на електромотора може да се кара. Батерията е стандартна, осигурява каране средно време 120 км независима работа на мотора", обясни Красимир Янев от ОП "Организация и контрол на движението, паркинги и охрана".

От години община Димитровград развива проекти, свързани с използването на зелена енергия. Служители на администрацията използват електрически триколки, за да изпълняват задълженията си. За целта в два от кварталите на града са монтирани и две станции за зареждане на електрически батерии.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погба: Нуждаем се от трофеи
Погба: Нуждаем се от трофеи
Хотелите в Русе с 90% спад на резервациите през май
Хотелите в Русе с 90% спад на резервациите през май