НОВИНИ

МВР проверява сигналите за полицейско насилие над протестиращи

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 13.07.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

МВР проверява информациите за използването на физическа сила от страна на полицейски служители над протестиращи в София.

"Назначени са проверки, които имат за цел да установят истината и участващите в тях лица. Ще приключат в едномесечен срок, при констатирани нарушения от страна на униформените, ще бъде поискана и потърсена отговорност", обяви на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев и поиска време, за да се установи в пълнота обективната истина.

"Чухме една от гледните точки на една от майките, на единия от задържаните. Нейният случай не е относим към публикувания клип под колоните на Министерския съвет. Случаят е от 10-ти на Орлов мост и на задържания му е повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение спрямо полицаи. Дадена му е възможност да се свърже още тогава с адвокати и свои близки. След като се оплакал от здравното си състояние е откаран в "Пирогов", разказа полицейският началник.

По думите му, всички данни, които бъдат събрани, ще бъдат подложени на анализ.

"Няма как към настоящия момент да ви кажа дали и кога е бит. Ще стане ясно дали има упражнено полицейско насилие или не. Обиждал ги е, не бих могъл да коментирам думите и изразите, с които е нагрубявал полицаите. Многократно е бил предупреждаван да престане и тези му думи са документирани. Не мога да кажа дали прокуратурата ще иска постоянен арест. Име голям обем от информация, която се анализира", посочи Хаджиев.

Според него най-критичната ситуация в първия ден от протестите е била пред Министерския съвет.

"Имаше данни, че се пръскат колегите със спирт и със спрейове, има притеснителни данни, но не бих могъл да ги коментираме към този момент", настоя директорът на СДВР.

От МВР обявиха още, че всекидневно се инструктират всички полицейски служители за използването на физическа сила и помощни средства спрямо гражданите. Първата редица полицаи са с жълти жилетки, на които пише "Антиконфликт".

Според анализа на данните, и вчера, а и онзи ден на протестите е имало провокатори.

"Когато замеряш полицаите, те не замеряш политик, а полицаите. Полицията е деполитизирана, нас ни вълнува да опазим обществения ред, демокрацията и държавността. Тези полицаи седят на всички протести, независими от това кой управлява.

Когато започнат да падат полицаи и да бъдат ранени, ние сме длъжни да вземем мерки, за да запазим живота и здравето им. Те също имат родители, жени и деца", настоя Антон Златанов, зам.-директор на СДВР.

"Апелът ни е: Протестирайте, но не нападайте полицията. Тя е там, за да пази вас", заключи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дженоа победи СПАЛ в битка за оцеляване
Дженоа победи СПАЛ в битка за оцеляване
Лестър също с грешна стъпка по пътя към топ 4
Лестър също с грешна стъпка по пътя към топ 4