Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Иванов: Трябва да има предсрочни избори, гражданите са готови за тях

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 13.07.2020
6294
Чете се за: 01:48 мин.
Политика

Трябва да има предсрочни избори, това управление трябва да бъде сменено. Готови сме за тези предсрочни избори, гражданите са готови за тези предсрочни избори. Това каза в сутрешния блок на БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Г-н Борисов е изпаднал в една много тежка загуба на връзка с реалността. Живее в някакъв конспиративен свят, време му е за почивка очевидно", каза Иванов.

По думите му и без да има протести се очертава ситуация, в която "близо половината, ако не и над половината субекти в следващия парламент ще бъдат нови брандове, ако не нови лица".

"Демократична България" ще бъде там и ще търси ново мнозинство, което да рестартира българската демократична система, заяви Иванов.

Как ще се развие тази вълна от протести не мога да кажа, но на улицата излизат хора, които не са част от обичайните политизирани групи граждани. Излизат хора, които са представители на най-различни бизнеси, които вече виждат в следващата зима един изключително труден период за себе си и които търсят отговор на това как България може да се върне на траекторията на растеж и просперитет, каза съпредседателят на "Демократична България".

Той уточни, че протестът в парк "Росенец" е "част от една поредица от правни действия за това целия този възел от лъжи и закононарушения, който представлява "Росенец", включително нефтобазата, която е до него на "Лукойл" да бъде разплетен".

Съпредседателят на "Демократична България" каза, че има съмнения за "Лукойл", "че българските власти са се отказали от суверенитет върху нефтената база в "Росенец" в рамките, на която е обособено това имение на Доган и че не се събират всички данъци от "Лукойл" и не се контролира кой, какво и колко внася".

Ние водим доста дългогодишно усилие да осъдим НАП да ни предостави ревизионно актови по отношение на "Лукойл", заяви Иванов.

"Отидохме в парк "Росенец" не да дразним НСО, отидохме като български граждани, които посещават български бряг и българска държавна земя, за да покажем, че това е държавна земя и да подготвим нашите правни действия да искаме достъп до тази държавна земя, след като има публична собственост на брега, до нея всеки български гражданин и по суша трябва да може да му се осигури път", заяви Иванов.

По думите му българската прокуратура се е превърнала в политически играч.

"Отмени презумцията за невиновност, за което ние ще сезираме Европейската комисия. Занимава се с политически атаки и ежедневна реч на омразата през устата на главния прокурор. Публикува доказателства избирателно, абсолютно извън всякакъв стандарт на наказателния процес", каза Иванов.

Според депутатът прокуратурата трябва да бъде изведена от съдебната власт и поставена под ясна демократична отчетност.

Главният прокурор окончателно загуби претенцията да бъде на тази длъжност, когато каза, че не си е причинил да чете това, което публикува Божков и че няма да разследва, заяви Иванов.

Виждаме зверско беззаконие от страна на прокуратурата и затова Гешев трябва да си ходи. Трябва да бъде сменен и след това прокуратурата да бъде радикално реформирана, за да няма следващ Гешев, категоричен бе той.

Според Иванов управлението няма абсолютно никакъв ресурс да осигури влизане в Еврозоната, защото това означава много тежки реформи, които тези хора не могат да направят.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Р. Корея у нас: И в бъдеще сътрудничеството между двете държави ще се развива
Посланикът на Р. Корея у нас: И в бъдеще сътрудничеството между двете държави ще се развива
Зам.-главният прокурор: Няма никакво основание за искането на оставка на Иван Гешев
Зам.-главният прокурор: Няма никакво основание за искането на оставка на Иван Гешев