НОВИНИ

Зам.-главният прокурор: Няма никакво основание за искането на оставка на Иван Гешев

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 13.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Към настоящия момент няма никакво основание да бъде искана оставката на главния прокурор Иван Гешев, настоя в Сутрешния блок на БНТ Даниела Машева, която е зам.-главен прокурор.

"Прокуратурата не репресира президентската институция. Прокуратурата води досъдебни производства и разследвания във връзка с престъпления, извършени от лица. Въпросът, че тези лица са служители в президентската институция, по никакъв начин не би следвало да се третира, че те се ползват с имунитет, само заради това, че те са служители в тази институция", настоя тя.

По думите й задържането на Илиян Милушев и Пламен Узунов е по преценка на наблюдаващите прокурори, и защото е извършено претърсване и изземване на доказателства, които са се намирали в сградата на Президентството.

"Тази сграда не се ползва с никакъв имунитет. Действията по претърсването и изземването е извършено с предварителна санкция и разрешение на българския съд. Българският съд е счел, че това е законосъобразно и по образуваните досъдебни производство има достатъчно доказателствен материал, за да се извърши това наказателно-процесуално действие", категорична бе Машева.

Според нея прокуратурата не действа избирателно и има абсолютно еднакъв подход по отношение на всички лица, които са извършили престъпление.

Зам.-главният прокурор настоя, че са неприемливи твърденията, че една голяма част от прокуратурата представлява мафия и че прокуратурата действа селективно към лицата, които носят наказателна отговорност.

"Определено натиск в момента съществува. Това са недопустими твърдения и опит за настройване на обществото срещу прокуратурата. Това накърнява независимостта на съдебната власт", настоя тя.

Според Машева с тези си изявления се нарушава и принципът за разделение на властите.

"Прокуратурата не заема страна, тя е неутрална и осъществява своите функции, но се правят опити да бъде въвлечена в заемане на определена страна, но това няма да се случи", категорична бе зам-главният прокурор.

"Главният прокурор не е безконтролен. Той се отчита ежегодно с доклад за дейността на прокуратурата, както пред Висшия съдебен съвет, така и пред Народното събрание. Такъв доклад съвсем наскоро беше приет от Народното събрание. По всяко време, по искане и на народните представители, а и по своя инициатива, може да предостави информация за дейността на прокуратурата", посочи Даниела Машева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Трябва да има предсрочни избори, гражданите са готови за тях
Христо Иванов: Трябва да има предсрочни избори, гражданите са готови за тях
Д-р Николова: Нека вирусът не се превръща в страх, който ни пречи да живеем
Д-р Николова: Нека вирусът не се превръща в страх, който ни пречи да живеем