НОВИНИ

Анджей Дуда е на път да спечели президентските избори в Полша

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:26, 13.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Европа

Полският президент Анджей Дуда печели втори мандат, след провелите се вчера избори. При почти пълно преброяване на гласовете, той има около 51.2%, а опонентът му - кметът на Варшава Рафал Тшасковски - 48%. Победата на Дуда означава, че популистката управляваща партия "Право и справедливост" ще може да прокара част от спорните си законопроекти.

Слово на омразата и популистка реторика белязаха президентските избори в Полша. Вотът беше отложен с няколко седмици, заради пандемията, но победата на Анджей Дуда беше почти сигурна. Оставането му на поста, обаче, означава, че управляващата консервативна партия "Право и справедливост" ще има възможност да прокара спорни промени в съдебната система, забрана за аборти и ограничения на правата на хомосексуалните.

В изборната нощ Дуда избра поне на думи да подаде ръка дори на тези, които не го подкрепят.

Анджей Дуда, президент на Полша: Ако някой е бил обиден от нещо, което съм казал през последните 5 години, не само по време на кампанията, моля приемете моето извинение. Уверявам ви, че уважавам еднакво всички, не само своите съмишленици. Под нашия червено-бял флаг има място за всички. Трябва да направим така, че всички да почувстват, че има място за тях.

По думите на загубилия Тшасковски, тези избори са били последен шанс за Полша да запази проевропейския си път. Кметът на Варшава се обяви за по-прогресивна програма и по-активна роля в ЕС.

Рафал Тшасковски, кандидат-президент: Това е само началото, уверен съм, че ще променим страната си. Полша се събуди и вече никой не може да ни спре. Трябва да продължим да се борим, независимо от изборните резултати.

Вотът премина при рекордно висока избирателна активност и беше следен отблизо както от Брюксел, така и от Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата осъди опитите да бъде намесена в политически скандали
Прокуратурата осъди опитите да бъде намесена в политически скандали
Нов скок на заразените с COVID-19 в света
Нов скок на заразените с COVID-19 в света