НОВИНИ

Пета поредна вечер на протести в Сърбия

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:54, 12.07.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В Сърбия продължава недоволството срещу начина, по който властите се справят с епидемията от коронавируса. Петата поредна вечер на протести в Белград и други градове беше мирна. Чуха се и призиви за оставка на правителството и президента Александър Вучич. Самият той днес участва във виртуална среща, с която се възобновява диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Протестите в Сърбия принудиха президента Вучич се откаже от въвеждането на полицейски час заради пандемията от коронавируса. Но недоволството не отслабва. Мнозина критикуват разрешенията на властите за футболни мачове и празненства, както и провеждането парламентарните избори. Смята се, че това е увеличило рзпространението на инфекцията. Има и недоволство срещу управлението на страната.

Освен в Белград, демонстрации имаше в Нови Сад, Зренянин, Чачак и Ниш.

Днес се състояха първите преговори между Сърбия и Косово след двегодишно прекъсване. Президентът Александър Вучич и премиерът Авдулах Хоти участваха във виртуална среща с европейско посредничество.

"Радвам се да кажа, че диалогът за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово се възобновява, с помощта на Европейския съюз", сподели Мирослав Лайчак, спец. представител на ЕС по диалога между Сърбия и Косово.

Следващата среща ще е физическа и ще се състои в Брюксел в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Бяла вечеря" на изискан пикник под звездите
"Бяла вечеря" на изискан пикник под звездите
Малка преднина на Дуда на балотажа на президентските избори в Полша
Малка преднина на Дуда на балотажа на президентските избори в Полша