НОВИНИ

На училище през лятото

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:21, 12.07.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Още

30 хиляди ученици, които не са се обучавали дистанционно, сега учат през лятото, съобщиха за "По света и у нас" от просветното министерство. Заради топлото време и за да са на дистанция децата, в столичното 75-то училище във Факултета вече изнесоха и шатри на двора. Там скоро ще приключи европейската програма "Подкрепа за успех", по която учениците се обучаваха през лятото, но ще започне друга - Лятната академия на "Заедно в час".

"Днеска сме много доволни, не ни пече слънцето, приятно подухва ветреца, децата рисуват с удоволствие и разказваме приказката за Косето Босето", заяви Ценка Тонева, учител в 75-то ОУ.

В столичното 75-то училище във "Факултета" се вслушаха в съвета на просветния министър и заради прогнозата за слънчево време тези дни и като превенция срещу COVID-19 изнесоха шатри на двора. Тук болни деца няма - всяка сутрин се мери температурата им.

Навън се занимават най- малките, пет и шест годишни, които като деца билингви задължително посещават предучилищни групи преди да тръгнат в първи клас. По европейския проект "Активно приобщаване" учат засилено сега, през лятото.

"Тази група я уча две години и да ви кажа си има резултати, когато се занимаваш две години с тези деца. Даже се учим да пишем букви, елементи на букви, пишем цифрите, смятаме до 10. Когато отидат в първи клас да им е по- лесно", заяви Ценка Тонева, учител в 75- то ОУ.

"Не е лесно, но се справяме, повечето знаят български", споделя Изабела Спасова, учител в 75-то ОУ.

Около 100 деца са в момента в училището. По другия европейски проект " Подкрепа за успех " обучението си вече приключиха учениците от първи до трети клас. Още седмица ще учат по-големите - тези от 4 до 7 клас.

"По време на пандемията и дистанционното обучение в квартала нямаше достатъчно силен интернет и имаме доста деца, които имат нужда от допълнителна подкрепа", каза Айтен Хасанова, зам. дир. на 75-то ОУ.

С това обаче лятното обучение тук няма да приключи. Сред кратка ваканция, в средата на август ще дойдат учителите от "Заедно в час" и децата ще се върнат.

"Имат невероятно желание повечето от тях да са тук. Искат да са тук, защото се чувстват добре", разкри Айтен Хасанова, зам. дир. на 75-то ОУ.

"Заедно в час" ще организират тук за първи път "Лятна академия", където децата ще учат и ще се социализират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Доган и Делян Пеевски не са охранявани от НСО от 11 юли
Ахмед Доган и Делян Пеевски не са охранявани от НСО от 11 юли
Пореден ден протести във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград
Пореден ден протести във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград