НОВИНИ

От МВР призоваха протестиращите да не се поддават на провокации

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:43, 12.07.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Снимка: БГНЕС

От МВР призоваха протестиращите да не се поддават на провокации. Главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов съобщи, че според оперативна информация в протестите влизат платени провокатори, които целят да създадат напрежение и дори тежки сблъсъци с полицията.

На протеста в София снощи, протестиращите сами са посочили на полицията провокатори, които са били изведени от площада. Най-вероятно провокатори са хвърляли бутилки и бомбичка, с които са ранени двама полицаи.

"Полицаите стоят, те ги замерят с бомбички и с бутилки. Защо? С какво бяха предизвикани?", каза Ивайло Иванов, главен секретар на МВР.

Потвърждава се информацията, която в МВР получават в последните дни, че в протеста се внедряват платени провокатори, които имат за цел да предизвикат сблъсъци и безредици. Има данни и кой и защо плаща на тези хора.

"Да, имаме много информация, наясно сме с групи, от къде и как. Но, пак казвам, за да потвърдим това и да пристъпим към действия за нас трябва да има безспорни доказателства, защото за да задържим човек не е нужно да е на принципа "някой каза", разкри главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Вътрешната проверка в МВР за случая с 21-годишния Евгени Марчев, пострадал при протестите на 10 юли продължава и ако се докаже, че полицаи са превишили правата си ще бъдат наказани, категоричен е Ивайло Еванов.

Днес младежът е напуснал "Пирогов" в добро състояние по собствено желание, въпреки препоръката на лекарите да остане под наблюдение. Марчев беше приет с комоцио, а баща му вчера разказа пред "По света и у нас", че е пребит от полицаи.

В "Пирогов" остава обаче другият младеж, приет с комоцио в петък. Работи се и по версията, че двамата младежи са били избутани в предните редици именно от провокатори, които преди това са атакували униформените, като хвърляли по тях бутилки и предмети. Според главния секретар основната задача на полицията е да осигури правото на протест на всички.

"Полицаите, които охраняват тези протести не са ви враг. Те са с вас, те си вършат работата, разберете ги и тях", заяви главният секретар Ивайло Иванов.

Главнитя секретар призова протестиращите да не се поддават на провокации, а когато имат съмнения за провокатори да търсят съдействие от полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внася вот на недоверие срещу кабинета в сряда
БСП внася вот на недоверие срещу кабинета в сряда
Напусна ни поетесата Миряна Башева
Напусна ни поетесата Миряна Башева