НОВИНИ

Ръст на здравно неосигурените. Кой плаща сметката за лечението им в болница?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:22, 12.07.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Ръст на здравно неосигурените по време на епидемията от коронавирус. От началото на извънредното положение до 10-ти юли са прекъснати здравноосигурителните права на 27 000 души, срещу 1500 останали без осигуровки за същия период на миналата година.

Шестима здравно неосигурени пациенти са лекувани в Ковид-отделението на столичната втора градска болница.

"По-голяма част от осигурителните вноски и излизат осигурени в касата. Естествено на някой е по-трудно, защото за пет години трябва да платят", обясни доц. Стефан Узунов - директор на II МБАЛ.

Не всички обаче успяват да си платят осигуровките. В такива случаи лечението може да се плати целево от Агенцията за социално подпомагане.


"Процедурата е малко по-бавна. От 1 до 3 месеца. Все още чакаме за двама пациенти да си получим парите от Агенцията за социално подпомагане", заяви доц. Стефан Узунов - директор на II МБАЛ.

Не всички пациенти обаче отговарят на условията за отпускане на помощта.

"Да нямат доходи, да нямат вземания, влогове, дялови участия, ценни книжа в общ размер над 500 лева. Да нямат движима, недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи", обясни Румен Попински - Агенция за социално подпомагане.

Някои болници водят съдебни дела срещу неосигурените, за да възстановят разходите си за лечение.

"На базата на допълнителни споразумение със СО. Тя също ни подпомага за неосигурените пациенти", заяви доц. Стефан Узунов - директор на II МБАЛ.

Бюджетът за лечение на неосигурени е 3 милиона и половина. Целева помощ от началото на годината са получили 1878 души. Лечението им струва почти милион и половина лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина канадският милиардер от български произход Игнат Канев
Почина канадският милиардер от български произход Игнат Канев
Папа Франциск: Мисля за Истанбул. Мисля за "Света София" и съм много огорчен
Папа Франциск: Мисля за Истанбул. Мисля за "Света София" и съм много огорчен