Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Идва ли краят на 40-часовата работна седмица?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:12, 12.07.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Коронавирусът промени живота ни. 2/3 от мениджърите и служителите подкрепят въведения на много места начин на комбинирана работа от вкъщи и в офиса. Данните са от международно проучване. Ще се запази ли тенденцията и идва ли краят на 40-часовата работна седмица?

Докато преди Ковид пандемията дистанционната работа се прилагаше основно от компаниите работещи в сферата на информационните технологии, днес към тази практика се обръщат много други фирми.

"Този тип хибридна работа, работа от дистанция все повече ще се засилва, ще се засилва и гъвкавото работно време, намаленото работно време, срочните договори, това са тенденции, които са характерни за развитите страни", заяви Томчо Томов.

Според проучването на една от най-големите компании за човешки ресурси, над 70% от служителите приемат комбинирания начин на работа.

"Доста компании се опитват да бъдат доста по-гъвкави и да отидат по-напред в това разпределение, а именно когато имаш да свършиш нещо в офис, ти можеш да избереш в кой офис на компанията можеш да отидеш да го свършиш", заяви Димитър Иванов.

Променят се и очакванията към служителите. Над 70 на сто от мениджърите са склонни да се откажат от 40-часовата работна седмица като измерител за труд.

"Над 80% от служителите заявяват, че те очакват от компаниите да ги измерват, не на база отработено време, а на база постигнати резултати", каза Димитър Иванов.

Веселина Стойчева работи в софтуерна компания и е един от служителите, на които се е наложило да работят изцяло от вкъщи заради ковид-кризата.

Със сигурност има доста позитиви работата от вкъщи, тъй като позволява доста повече гъвкавост, спестява се време от пътуване към работа и обратно към вкъщи след това, смята Веселина Стойчева.

"В началото, когато излязохме в този режим на работа, резултатите се подобриха, защото всеки даваше всичко от себе си защото се стараехме да не се усети, че работим от вкъщи", разкри Веселина Стойчева.

Това променя, разбира се, и начина на управление на хората, както и начина, по който гледаме на работата си.

"Тези мениджъри осъзнават, че те трябва да променят своето поведение и че чисто административния подход към персонала вече не е най-важния за намиране на правилния начин да управляваш тези хора", каза Димитър Иванов.

Работата вкъщи може да има своите предимства, но и има и два сериозни недостатъка - от една страна човек губи връзка със своите колеги и умението си за работа в екип, а от друга озовавайки се между четири стени той може да увреди както своята психика, така и здравето си.

"Културата на една организация е много тясно свързана с връзките между хората и когато колегите са свикнали да са на едно място като екип, взаимодействайки и с останалата част от компанията, такова дълго откъсване със сигурност оказва своето влияние", каза Веселина Стойчева.

"По-младите хора много по-лесно ще се справят с новите условия, докато другите поколения ще имат проблем с динамичния стереотип, с изградените навици", смята Томчо Томов.

Състоянията на тревожност също се изострят при хората. Трудно се намира и баланс между личните задължения и работата, когато сме вкъщи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От полунощ отварят отново нощните заведения
От полунощ отварят отново нощните заведения
Издирват шофьора на катастрофиралия ТИР на АМ "Тракия"
Издирват шофьора на катастрофиралия ТИР на АМ "Тракия"