НОВИНИ

От полунощ отварят отново нощните заведения

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:25, 12.07.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От полунощ отварят отново нощните заведения и разрешават груповите тържествата на открито и закрито- сватби, кръщенета, балове. Това обявиха от здравното министерство. Само преди три дни беше издадена точно срещуположната заповед, с която затвориха същия тип заведения.

След среща с представители на Българската асоциация на заведенията от здравното министерство промениха становището си за затварянето на нощни клубове и барове и за ограничаване до 30 човека на събиранията.

"Ангажиментът, който поеха хората, чийто представители са до мен, беше, че всички посещения и дейности, които в момента се разрешават да се реализират, ще бъдат организирани при строг контрол от тяхна страна и от наша страна", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Браншът е предложил правила за нощните заведения. Според тях в бар трябва, всеки един човек трябва да разполага с 1 квадратен метър собствено пространство или на една маса не може да бъдат повече от четирима души. При тържествата разрешеното пространство на човек е метър и половина. Освен това остава задължително персоналът да е с маски и да бъде извършвана непрекъсната дезинфекция. Ще бъде мерена и температурата на посетителите на входа.

"Ние поехме тази инициатива, след като дни по ред имаше струпвания на хора по улици и площади без никаква дистанция, без никакви маски, без никакви дезинфектанти и не разбирам защо браншът на заведенията трябва да сме изкупителни жертви и да се слагаме на първа линия като най-опасни и най-заразни", заяви председателят на Асоциацията на ресторантъорите Ричард Алибегов.

Според данни на работодателите в нощните заведения работят около 80 хиляди души, които в момента стоят без работа.

"И не става дума само за заведения, има страшно много придружаващи браншове, има артисти, има изпълнители, има диджеи, таксиметровите компании също се обърнаха към нас", обясни председателят на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов.

Здравното министерство обаче ще продължи да следи ситуацията с броя на заразените у нас. Постигната е обаче уговорка, преди ведомството да издаде нова забрана, да се консултира с бранша.

"Считаме и двете страни че заслужават доверие от гледна точка на сигурност и безопасност на хората, които посещават тези места", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Заведенията, които не спазват правилата за безопасност ще бъдат затваряни, заканиха се още от здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малка преднина на Дуда на балотажа на президентските избори в Полша
Малка преднина на Дуда на балотажа на президентските избори в Полша
Идва ли краят на 40-часовата работна седмица?
Идва ли краят на 40-часовата работна седмица?