НОВИНИ

Полша: Дуда в битка за втори мандат срещу Тшасковски

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:29, 27.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Снимка: Архив/БГНЕС

Полша се готви за президентски избори утре, но името на следващия държавен глава вероятно няма да стане ясно на първия тур, а на втори - на 12 юли. Вотът беше отложен заради коронавируса и за провеждането му беше прието специално законодателство, което позволява да се гласува по пощата - за хората под карантина и желаещите да избегнат избирателните секции.

След по - малко от месец кампания, поляците ще се явят с маски пред урните. Избирателните секции ще бъдат многократно дезинфекцирани, а на избирател в секция ще се полагат по 4 квадратни метра площ - така ще се гарантира дистанцията.

Изборът е между 11 кандидати, но двама водят в прогнозите и те са представители на двете доминиращи в полската политика сили - управляващите "Право и справедливост" и опозиционната "Гражданска платформа".

Президентът Анджей Дуда се бори за втори мандат. В дните преди вота нарече опонентите си "по- опасни за икономиката от коронавируса".

Анджей Дуда, президент и кандидат за втори мандат - дата 26.06.2020: Моля да вашата подкрепа. Имам много амбициозен план. Искам да се върнем към бързото развитие след пандемията.

Дуда обеща на поляците средна заплата от 2000 евро в края на втория му мандат и придържане към щедрите социални програми на "Право и справедливост". Обеща и да е пазител на традиционните ценности - семейството да е между мъж и жена и гей-двойките да не могат да осиновяват деца. Беше в Белия дом преди броени дни, за да получи обещание от президента Тръмп американски военни от Германия да бъдат прехвърлени в Полша и похвалата, че "върши чудесна работа.

Срещу него е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, включил се в надпреварата едва месец и половина преди вота. В битката за кметския пост, той разгроми кандидат на "Право и справедливост".

Рафал Тшасковски, кандидат за президент на "Гражданска платформа": Няма да позволя нарушаването на основни права, няма да позволя разрушаването на демократичните институции, защото знаете ли - модерните нации се градят върху силни институции.

Ако Тшасковски спечели, се очаква да последва затопляне в отношенията между Варшава и Брюксел, след като по време на управлението на Право и справедливост ЕС започна процедури срещу Полша заради съдебната реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни наводнения в Китай: 140 литра вода на кв.м. за два часа
Рекордни наводнения в Китай: 140 литра вода на кв.м. за два часа
Царско село победи Витоша
Царско село победи Витоша