НОВИНИ

Ден за размисъл преди президентските избори в Полша

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:57, 27.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
Европа

Ден за размисъл в Полша преди президентските избори утре. Вотът трябваше да се състои на 10-ти май, но заради пандемията от COVID-19 беше отложен за 28-ми юни.

11 кандидати и двама фаворити за президент на Полша. И вот, белязан от COVID-19. Според социологическите проучвания настоящият държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, има около 40 процента подкрепа.

Основният му съперник е кметът на Варшава и кандидат на полската опозиция Рафал Тшасковски с 30 на сто одобрение. При балотаж обаче силите са изравнени.

"Кампанията беше патетична. Двамата основни кандидати взаимно се надападаха, но никой не каза какво предлага, а само изтъкваше, че другият е лош и ще донесе разруха за Полша", каза студент от Варшава.

Анджей Дуда демонстрира близки отношения с американския си колега Доналд Тръмп, но често е критикуван от европейските си партньори заради провежданите реформи, особено в съдебната система. Съперникът му, от своя страна, се ангажира да възстанови добрите отношения с Брюксел.

Според анализатори това е може би най-важният вот в страната за последните 30 години.

"Тези избори може да предопределят следващите десетилетия, не само следващия мандат. Вотът ще определи бъдещето и пътя, по който ще поеме Полша", каза политологът Анна Матершка-Сосновска.

Ако никой от кандидатите не успее да получи повече от 50% от гласовете, на 12 юли ще има втори тур на президентските избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демократите в САЩ подкрепиха проект за 51-ви щат
Демократите в САЩ подкрепиха проект за 51-ви щат
105 са новите случаи на коронавирус за денонощието, 87 души са излекувани
105 са новите случаи на коронавирус за денонощието, 87 души са излекувани