НОВИНИ

София ще има културно бижу в Южния парк

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:02, 26.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

София е на път да се сдобие с истинско културно бижу. Реконструкцията на изоставената топлоцентрала в Южния парк вече започна и ще приключи до началото на следващото лято. След трансформацията пространството ще се превърне в място, където посетителите ще могат да разгледат изложба, да видят спектакъл или да изпият кафето си.

Топлоцентралата на София, която някога се използвала за отопление на Националния дворец на културата, ще се превърне в ключов и знаков за столицата обект.

Културният център за съвременно изкуство ще отвори врати най-късно в началото на 2022 г.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Това е трансформация на изоставена промишлена сграда и превръщането и в център за съвременно изкуство и аз се надявам да се получи и едно добро място и за отдих на хората, защото те ще се разхождат, ще могат да влязат, да видят изложба,спектакъл, да пият едно кафе, децата да поиграят. Така че това е един хубав интегриран, съвременен проект.

Идеята на проекта е да се запази максимално автентичноста на сгрaдата , затова на някои от стените са оставени графити. Автори на проекта са архитектите Антон Колев и Мариана Сърбова, като по-късно в екипа влиза и Адриана Сърбова.

Адриана Сърбова, архитект: Тук основното вдъхновение е самата сграда, защото това е и основното задание на проекта, съхраняване на паметта на мястото.

На всеки етап сме се опитали максимално да съхраним индустриалния вид на сградата, опитали сме се да съхраним духа на мястото.

Проектът е на стойност 3,7 млн. лв. осигурени от бюджета на общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ООН шокирани от видео със секс в кола на организацията в Израел
В ООН шокирани от видео със секс в кола на организацията в Израел
Кристалина Георгиева: Възстановяването от рецесията да започне, докато Covid-19 все още е тук
Кристалина Георгиева: Възстановяването от рецесията да започне, докато Covid-19 все още е тук