НОВИНИ

Карлово отбеляза празника на лавандулата

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 27.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В Карлово днес бе кулминацията на празника на лавандулата. Около града се намират най-лилавите полета с ароматното растение.Въпреки извънредната епидемиологична обстановка, много туристи присъстваха на празника.

С ритуала "Жънене на лавандула" със сърп беше поставено началото на сезона по прибиране на ароматната билка в района. За да се получи един килограм лавандулово масло, са необходими между 80 и 100 килограма цвят.

Емилия Анастасова - аниматор в комплекс "Старинно Карлово": Слага се в автентичен казан, налива се с вода и започва да се изварява на бавен огън. Когато заври знаете, че парата извлича етеричното масло, минава горе през капака, след това в тръбата продължава. Тръбата минава в една каца със студена вода, с цел да охлади тези пари.

Празникът, който е характерен само за Карлово, си има и своя фея - на лавандулата.

Цвета Шаламанова - Фея на Лавандулата Карлово 2020: Ние карловци трябва да го пазим, както празника на Розата със сигурност посланието ми тази година ще бъде да имаме повече вяра, повече любов в сърцата си, да имаме повече усмивки. И трудностите да ги преодоляваме с лекота.

България продължава да бъде на първо място по производство на лавандулово масло.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в подкрепа на журналист на БНТ
Протест в подкрепа на журналист на БНТ
Фестивалът "Вино и гурме" се завърна в Пловдив
Фестивалът "Вино и гурме" се завърна в Пловдив