НОВИНИ

Колективна оставка в болницата във Велинград няма да има

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 27.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Лекарите от общинската болница във Велинград се отказаха от намерението си да подадат колективна оставка. Проблемите остават, но ще се търсят бързи решения.

Медиците обсъдиха исканията си с кмета на града, председателя на общинския съвет и депутата от ГЕРБ Димитър Гечев. В понеделник и здравната комисия на парламента ще бъде запозната с предложенията им за излизане от кризисната ситуация.

8 пациенти с коронавирус са настанени в момента в болницата във Велинград. Най-близкото огнище е в село Грашево.

Д-р Жеко Чешмеджиев - директор на МБАЛ Велинград: На практика обслужват две отделения едното инфекциозно, което ние нямаме, и едно вътрешно с голям брой легла, което осигурява спешност. Опитваме се да разделяме екипите, но това е трудно.

Д-р Наско Ванков - началник на отделението по неврология в МБАЛ Велинград: Ние, след като премислихме нещата и видяхме каква е ситуацията и че се повишават болните, решихме да изтеглим оставката.

Като принципал на болницата ОС и кметът поеха ангажимент да изпълнят в най-спешен порядък две от исканията на лекарите.

Д-р Костадин Коев - кмет на Велинград: Да се изгради един асансьор външен, за да може да осигури сигурност на отделението, което е направено да посреща пациенти с COVID-19. За да станат нещата, първо трябва да имаме строително разрешение и да се осигури финансиране.

Второто искане на лекарите към община Велинград е да бъде преместен Центърът за спешна помощ от тази сграда на друго място.

Няколко са и исканията на медиците, адресирани до Здравната комисия и министъра на здравеопазването.

Д-р Жеко Чешмеджиев - директор на МБАЛ Велинград: Искаме да се направи един алгоритъм. Всеки лекар, който се срещне с тези пациенти, трябва да върти телефони в продължение на часове, за да измоли изпращане в друго заведение, където да се извърши дихателна реанимация на тези болни.

В болницата във Велинград работи един пулмолог, който е пенсионер, няма инфекционист, а недостигът не реаниматори е хроничен проблем. Заради натовареността си лекарите предлагат през седмица спешните случаи да се поемат и от частната болница в града.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха абитуриентски бал в Царево заради 7 положителни теста за COVID-19 в заведение
Прекратиха абитуриентски бал в Царево заради 7 положителни теста за COVID-19 в заведение
Допускат 12 000 зрители на финала за Купата на България
Допускат 12 000 зрители на финала за Купата на България