НОВИНИ

Част от двуетажна къща в Пловдив рухна след изкопни работи за нов строеж

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 27.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

В Пловдив стена на жилищна сграда се срути заради нов строеж. По първоначална информация инцидентът се е случил при изкопни работи в съседен парцел. В къщата е имало хора, но пострадали хора няма. На този етап се знае, че две са засегнатите семейства. Едното е собственик на втория етаж на къщата, а другото се е намирало на първия етаж.

Сигналът е получен след 17 часа в оперативния център на пожарната. Екипите на Гражданска защита са били на място за оказване съдействие на обитателите на сградата, но до евакуация не се е стигнало.

Цялата стена на къщата се срутва с оглушителен тътен. В това време Ангел Будаков спи в своята стая. Веднага изскача навън. Предупреждава родителите си и докато излязат на улицата, виждат, че стените на къщата се намират в съседния изкоп.

Полицията извършва разследване.

Изкопните работи започват преди 3 дни. Открита е строителна площадка на нов строеж, като инвеститорът е фирма "Коси строй", инженер Николай Николов е упражнявал строителен надзор на обекта.

Строителното разрешение е издадено от голяма община в Пловдив. По разказ на живеещите в срутилата се къща по време на изкопните работи тя постоянно се е тресяла, но те са го отдавали на факта, че изкопът се укрепвал със специални пилони и въобще не са очаквали подобно развитие на ситуацията.

Двете съседни постройки също застрашени от срутване. На мястото на инцидента веднага пристигнаха инвеститорите, както и представители на общинската администрация.

Димитър Будаков: Собственици сме на тая къща, синът ми е спал вътре в този момент, в който почват да падат стените и изскочил навън да говори със строителите, обаче те през това време са си отишли. Те са укрепили и си тръгнали след тях започнало да пада.

Ангел Будаков: Спях и по едно време усещам някакъв силен трус и изскочих навън да видя какво правят тука нали строителите, защото с този голям багер се тресеше къщата. Целият ми живот е вътре, всичко, което имам. Това са плочките са ми банята, това в дясно е нея е където спях аз

Иван Христозов - подизпълнител на обекта: Всички, които живеят в къщата, ще им бъде осигурено жилище, до момента в който възстановим всички щети. Ще се постараем в най-кратък срок да бъдат отстранени.

Надежда Петрова - район „Централен"- Пловдив: Дали имат открита строителна площадка, колегите ще проверим, дали има тротоарно право. Виждам, че по конструктивен детайл укрепването е дадено по този начин.

Потърпевшото семейство тази вечер ще пренощува при техни приятели в село Костиево. От утре общинската администрация в Пловдив започва проверка за причините за този инцидент.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допускат 12 000 зрители на финала за Купата на България
Допускат 12 000 зрители на финала за Купата на България
Франция се готви за втори тур на местни избори
Франция се готви за втори тур на местни избори