НОВИНИ

Производители на череши от Кюстендил се оплакват от трудна реализация на реколтата

bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 27.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
Регионални

Заради влошената епидемиологичната обстановка в Кюстендил Празникът на черешата тази година не се проведе по традиционния начин. За първи път от 13 години насам нямаше изложби и базари на череши и черешови произведения.

Заразените с COVID-19 жители на общината са 109, повече от 90 от тях са от квартал "Изток", а за последното денонощие са отчетени само 4 положителни проби. Кварталът остава под блокада, но няма напрежение сред местните. Заради черешовата кампания в района има много берачи от други градове, които не спазват наложените ограничения.

Производители се оплакаха, че тонове череши ще останат необрани. Причината е, че от няколко дни изкупвателните пунктове приемат само определени сортове.

Йордан Шопов отглежда над 17 декара с черешови насаждения. Казва, че голямата част от продукцията му ще изгние по дърветата, защото няма къде да я пласира. За да не е съвсем на загуба, възрастният човек е излязъл да продава черешите си на пазара в Кюстендил.

"Нема да го берем що да го берем, ще отиде за ракия, за друго не става. Е па искат зелена череша и църна череша", каза производителят Йордан Шопов.

"Не всички череши изкупват, има определена колко големина, какъв цвят да бъде", обясни Павлина.

Много от дребните производители се оплакват, че проблемът с пласирането на продукцията е от години, а причината според тях е монополът, който налагат преработвателните фирми и липса на конкуренция.

В един от пунктовете търговци потвърдиха, че купуват определени сортове череши, които са предимно за преработка.

"Жълта, по-лесна е за преработка, не се изискват много суровини за избелване и за това без проблеми се изкупува без определени изисквания, обясни търговец.

"Хората, които предават на пунктове, никога не се интересуват от това какво се търси, един вид хората могат да си направят сметка още при самото засаждане какви сортове да садят", споделя търговецът Милен Георгиев.

Според стопани решението е в региона да се разкрият фабрики за преработка на плодове, както и черешопроизводителите да се обединят в сдружения, които да защитават интересите им.

Автор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в жилищен блок във Варна (ВИДЕО)
Пожар избухна в жилищен блок във Варна (ВИДЕО)
Протест пред Министерски съвет срещу корупцията
Протест пред Министерски съвет срещу корупцията