НОВИНИ

На Летище Варна пристигнаха първите туристи от Германия

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 27.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
Бизнес

Варна посреща първите полети с туристи днес. Те са от Германия и ще почиват по Северното Черноморие, при спазване на мерките за безопасност.

Следващите дни се очакват и туристи от Чехия и Полша. Към момента няма информация за анулирани полети.

Първите три чартърни полета с над 450 германски туристи от Франкфурт, Берлин и Хановер пристигнаха днес във Варна. Заради мерките за безопасност те преминаха разстоянието от самолета до терминала на собствен ход. Там бяха подложени на проверка от граничен контрол, преминаха през четирите термокамери и им беше измерена температурата от инспектори от РЗИ-Варна.

В Терминал "Пристигащи пътници" не се допускаха посрещачи, всички пътници бяха с предпазни маски.

Първите за сезона туристи избират България, като една от най-сигурните дестинации, където за гостите са предприети всички противоепидемични мерки.

"Тук сме по препоръка от приятели. Като страна от Европейския съюз, за нас България е сигурна", разкри турист.

"Бяхме тук през декември миналата година. Чувстваме се сигурни, сега отново сме тук цялото семейство", споделя турист.

Курортите край Варна очакват туристи, спазвайки всички противоепидемични предписания. Някои хотелиери дори са въвели инованитви методи, за по-голяма сигурност на гостите си. В този хотел на Златни пясъци в ролята на сервитьор влиза робота Али.

Радой Бонев - управител на хотел: Посреща гостите, казва им всички мерки, които предприема хотела, всички правила за безопасност.Отделно може да работи в ресторанта и както виждаме в момента на лоби бара, да сервира напитки, да отсервира.

В друг хотел край Варна пък гостите се обслужват сами от малка поточна линия с разнообразни ястия. Така дистанцията е гарантирана, а контактите между туристи и персонал - намалени

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: Конвейерът дава възможност да се разделят, храната да е далеч от готвача, който сипва, и надалеч, със санитарна преграда, от хората, които вземат. Туристът, вземайки си порцията, не пипа общи прибори. След това храната, която е топла, минава под кварцови лампи, там се и дезинфекцира, и още се затопля.

"За първи път сме в България, всичко е много хубаво, а това сервиране днес ни впечатли", споделя туристка.

Въпреки закъснелия, според хотелиерите, сезон и анулираните резервации, от бранша се надяват през юли и август хотелите да се запълнят поне до 60-70%.

В момента и малкото работещи хотели на Златни пясъци например са пълни едва 20 процента.
Следващите туристи, които очакваме ще кацнат на летище Варна в понеделник. А през седмицата се очакват и гости от Полша и Чехия, като за първи път има и директна линия от полския град Лодз до Варна.

Автор: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Министерски съвет срещу корупцията
Протест пред Министерски съвет срещу корупцията
Лекарите от общинската болница във Велинград няма да подадат оставки
Лекарите от общинската болница във Велинград няма да подадат оставки