НОВИНИ

Фестивалът "Вино и гурме" се завърна в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 27.06.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Пловдив празнува от днес с качествени вина и гурме специалитети. Традиционният фестивал „Вино и гурме", който беше отложен заради епидемията от коронавирус, сега се завръща на открито в Стария град.

Противоепидемичната обстановка в страната се отрази и на дефилето, което беше открито днес и ще продължи и в неделя. Фестивалът, беше отложен през май и сега се провежда с по-малко дегустации от минали години.

Проявите са само в откритите пространства на девет възрожденските къщи, галерии и заведения в Стария град. Ценителите на доброто българско вино и хубавата храна трябва да спазват отстояние помежду си.

Заради ситуацията с COVID-19 организаторите на фестивала не очакват повече посетители от миналата година, когато броят им е бил девет хиляди. Въпреки това обаче днес настроение в Стария град не липсваше....

19 винопроизводители от страната и 9 професионални кулинарни специалисти се борят за вниманието на посетителите при стриктни противоепидемичните мерки.

"Постоянно дезинфекцираме плотовете, всички работят с маски, с ръкавици, разстоянието както виждате има достатъчно място да не стигат хората до нас", каза шеф Тихомир Попов.

Проф. Йорданка Алексиева - Университет по хранителни технологии - Пловдив: Има дезинфектанти, има доброволци, които непрекъснато напомнят, че трябва да се спазват дистанциите.

Посетителите на фестивала не бяха притеснени от по-различната ситуация.

Нина Маринова - Пловдив: Откриваме нови изби, които са бутикови, които предлагат различни вина, нови марки, всичко това ни доставя удоволствие.

Епидемията от коронавирус обаче продължава да нанася щети върху туризма и българското производство.

Инж. Любозар Фратев - председател на Съвет по туризъм - Пловдив: Много тежко, много от хотелите, все още не са отворили, по заведенията също - няма , няма достатъчно хора.

Цветелина Стоянова - винопроизводител, село Петърница: Появата на COVID-19 се отрази много зле, тъй като ние сме нова изба, която тепърва очакваше да навлезе във всички ресторанти, във всички винени специализирани магазини, а този шанс ни беше отнет.

Дегустациите на фестивала в Пловдив се извършват срещу жетони, които могат да се купят преди всеки от обектите. А специално жури вече е оценило и наградило най-умелите съчетания на вино и храна.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлово отбеляза празника на лавандулата
Карлово отбеляза празника на лавандулата
Кокаинът в кашони с лимони разкрива наркочадъра, опънат от началниците в ГДБОП
Кокаинът в кашони с лимони разкрива наркочадъра, опънат от началниците в ГДБОП