НОВИНИ

Няма проблем с качеството и безопасността на ваксината "Астра Зенека", увери проф. Ангелов

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:02, 11.03.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Още
съмнения качествата безопасността ваксината астра зенека увери проф ангелов
Слушай новината

През февруари у нас са доставени над 30 000 дози от партидата ваксини на "Астра Зенека", която бе спряна за проверка в Австрия. Почти всички са приложени. Европейската агенция обяви, че няма основание за съмнение в качеството на тази партида и за блокирането ѝ.

На 12 февруари у нас наистина са пристигнали дози от блокираната в Австрия партида на "Астра Зенека". Здравният министър обаче успокои, че проблем с качеството на тази партида няма. И у нас е имало смъртен случай след поставена друга ваксина, но няма доказателства за причинно-следствена връзка, обяви Ангелов.

По отношение коментарите около качеството на Оксфордската ваксина от Агенцията по лекарствата заявиха:

"Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата вчера извърши задълбочен анализ и изводът е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не препоръчва държавите да блокират тази партида. Тази партида е доставена до 17 държави, една от тях е България. Ние получихме 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени", заяви Богдан Кирилов - председател на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Богдан Кирилов съобщи, че днес се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата по отношение на ваксината на "Янсен", която е аденовирусна. Ако бъде одобрена днес или утре, Еврокомисията ще издаде разрешение за употреба. Все още обаче нямаме потвърждение за срокове на доставка.

"Тече в публичното пространство дебат за възможността за избор, за възможностите за това, че ваксината на "Астра Зенека" продължава да има твърдения, че не е подходяща за лица над 65-годишна възраст. Считам, че тези страхове трябва да бъдат премахнати от съзнанието на хората, защото те се неверни", заяви проф. Костадин Ангелов.

Генерал Венцислав Мутафчийски предупреди, че има нарастване на смъртните случаи с коронавирус с около 53% на седмична база и вече има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети.

"Би трябвало да се вземат мерки, защото при такова нарастване на заболяването бързо ще се изчерпи медицинският капацитет", заяви проф. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски обърна внимание, че докато при предишните пикове един или двама членове от семейството са оставали незасегнати от Ковид, сега медиците наблюдават цели семейства, които боледуват в пълен комплект.

Ангелов: Ако искаме да хвърлим маските, правилното решение е да вярваме на науката

В определени области ситуацията с разпространението на вируса вече е изключително сериозна. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Стръмен ръст на хоспитализациите и новите случаи показват данните на Щаба. Заболеваемостта в страната вече достигна почти 400 души на 100 000 население. Въпреки това мерките ще продължат да се прилагат на локален принцип, т.е. областните кризисни щабове ще могат да вземат решения. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Ситуацията в страната в определени области остава изключително сериозна, съобщи Ангелов. По думите му това е очаквано, предвид разпространението на британския вариант. С най-много заразени са Плевен, Кюстендил, Враца, София Перник.

На пето място сме по заболеваемост на Балканите и няма особена промяна в сравнение с предишната седмица.

Текст: Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските заповеди за арест, издавани у нас, са невалидни - реши съдът на ЕС
Европейските заповеди за арест, издавани у нас, са невалидни - реши съдът на ЕС
Заловиха рекорден брой боеприпаси в Шуменско
Заловиха рекорден брой боеприпаси в Шуменско