НОВИНИ

Ангелов: Ако искаме да хвърлим маските, правилното решение е да вярваме на науката

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 11.03.2021
Чете се за: 08:22 мин.
Още
Слушай новината

В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да става сериозна, призна в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната здравният министър Костадин Ангелов.

Той обаче допълни, че това развитие е било очаквано заради разпространението на новия вид на вируса - британския.

Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката, каза министърът. „За нас като лекари науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена, с икономиката си и психическото здраве на хората“, посочи още той.

„Медицината може да направи много повече, но тя не може да се пребори за пациент, който не иска да се пребори за себе си. Всеки човешки живот е безценен. Много неща научихме за тази една година. С много лъжи се борим, много неверни твърдения опровергаваме. Много голям страх създаваме у хората. И за всичко това отговорността я носим ние. Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините“, обърна се проф. Ангелов.

По-строги мерки в няколко области у нас

2774 е броят на новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 положителни резултата и 6108 антигенни с 1120 положителни резултата.

Най-висок е броят на положителните резултати в София – 734, следван от Пловдив – 223 и Варна – 153. Броят на активните случаи е 38531, от които хоспитализирани са 6395, а в интензивно отделение са 501. За изминалото денонощие са излекувани 2531 и са починали 97.

Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в момента е 65%, съобщи министърът.

Третата вълна на коронавируса е налице навсякъде, особено на Балканите, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По заболеваемост за последните 14 дни България се нарежда на 16-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.

„Изброените области са точно тези, които взеха решение за налагане на т.нар. локални допълнителни мерки и засягат преди всичко преминаването в електронна среда на обучението в училищата над 4-ти клас, носенето на маски на открити пространства при струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията с 1 час и ограничаване на дейност в някои градове на спортни прояви, фитнес зали. За мен това е абсолютно оправдано“, заяви доц. Кунчев.

С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич.

38% е нарастването на заболеваемостта на седмична база. В момента сме на нивото от 5 ноември 2020 г. Има много стръмно покачване на кривата по отношение на смъртността. Такова покачване не сме имали от септември 2020 г. нарастването е средно с 53% на седмична база. Около 12% е нарастването на случаите в болниците. 11,3% е нарастването на седмична база за заетостта на интензивните легла“, обобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„Нещата не вървят в правилна посока, трябва да се вземат мерки“, акцентира той и даде пример, че има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети.

„Тази сутрин във ВМА имахме 5 свободни легла, въпреки че преди три дни разкрихме две нови клиники. Докато се върна от брифинга вече няма да ги има тези легла“, подчерта той.

„Остана ни много ярък спомен как започна това нещо с една-единствена лаборатория в България. Сега вече има над 100 такива лаборатории, които са реферирани и могат да дават достоверна информация. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Имаше много критики как сме реагирали в самото начало. Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление. При предишните пикове имахме семейства, в които се наблюдаваше, че един или двама членове от семейството не са заразени. В момента наблюдаваме семействата заразени в пълен комплект“, изтъкна още проф. Мутафчийски.

Вчера Европейската агенция за лекарства (ЕМА) публикува информация за блокираната партида на „Астра Зенека“. Извършва се проверка заради случая в Австрия, която блокира доставката на конкретна партида от ваксината заради смъртен случай. Засега няма данни за причинно-следствена връзка, категорично заяви магистър-фармацевт Богдан Кирилов, изпълнителен директор на българската Агенция по лекарствата.

Австрия спря ваксинирането с "Астра Зенека", разследва смъртта на медицинска сестра

България и още 16 държави от ЕС са получили ваксини от партида, която Австрия спря

От Агенцията обаче са категорични, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, включително България. У нас са доставени 31200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, каза Кирилов.

„Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, не трябва да има притеснения за безопасността“, акцентира той.

По отношението на нежеланите лекарствени реакции сигналите, за които постъпват в агенцията, са грипоподобни системи и оток в мястото на приложение на ваксината преобладават. Имаме 840 съобщения за нежелани ефекти след поставяне на ваксините. Оплакванията са около 3 на 1000, съобщи Богдан Кирилов.

През следващите седмици очакваме нови доставки на ваксини от всички видове. Утре в страната трябва да пристигнат нови 31200 дози от „Астра Зенека“, като количествата са с 2400 дози повече от договорените. В понеделник ще дойде и регулярната ваксина от 21060 дози на „Пфайзер“, а средата на седмицата 33600 дози от „Модерна“ и 36 000 дози в края на следващата седмица отново от оксфордската ваксина.

Започва ваксинирането на заявилите през електронната система

Днес се очаква Европейската агенция по лекарства да излезе с решение за употребата на четвърта ваксина – тази на „Янсен“. Ако становището е положително, Европейската комисия ще издаде разрешение за употреба. Все още обаче няма потвърждение за количества и срокове на доставка.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как протича ваксинирането на хората от електронния регистър в София (Снимки)
Как протича ваксинирането на хората от електронния регистър в София (Снимки)
Прокуратурата поиска проверка за незаконен добив на злато по поречията на реките
Прокуратурата поиска проверка за незаконен добив на злато по поречията на реките