Доц. Борислав Борисов: Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на мутации намалява

от БНТ
09:10, 11.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на мутации ще намалее. Този вирус мутира там, където стои дълго в организма и има една-единствена цел да се възпроизведе.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов.

Според него, шансът ваксиниран човек да бъде разпространител е сведен до минимум, а рискът от усложнения и от хоспитализации също вече е драстично намален.

"За първи път излязоха данни от реалната практика и те са много убедителни - става дума за над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари, и данните са много категорични. Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% намален риск от инфектиране", обясни той.

Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, имаме и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото.

"В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал", каза още доц. Борисов.

Амбицията на науката в момента е да създаде универсална ваксина. Включват се нови платформи, разработват се нови концепции.

"Една от тях са т.нар. протеинови ваксини. При тях човек не се ваксинира с аминокиселини, а с протеин, който напомня на шиповия протеин, прилича много на него и съответно организмът го разпознава и мобилизира своя арсенал", допълни доцентът.

Според него първата такава ваксина ще бъде внесена за одобрение от Европейската агенция до края на месеца, защото проучването е готово и резултатите са налице.

На базата на много сериозни анализи за т.нар. антитела, тези, които неутрализират ефекта или на шиповия, или на мембранния протеин, се разработват нови платформи, като се използват самоамплициращи се или самоусилващи се РНК ваксини, при които дозата е по-ниска, но е комбинирана с безопасен вирус.

В момента има проучвания и за ваксина за деца между 12 и 18 години, разработват се и ваксини за бременни, а има идея есента да се разработи комбинирана ваксина за коронавирус и грип.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска проверка за незаконен добив на злато по поречията на реките
Прокуратурата поиска проверка за незаконен добив на злато по поречията на реките
140 човека са се записали за ваксиниране в столичната "Света Анна"
140 човека са се записали за ваксиниране в столичната "Света Анна"