НОВИНИ

Туризмът в пандемията: Къде пътуваме и при какви условия

bnt avatar logo
от БНТ
07:07, 11.03.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки че се очаква летният сезон тази година да е по-добър от този през 2020 г. пътуващите ще предпочитат дестинациите у дома или на близко разстояние с кола. На гръцкия остров Санторини миналата година например, са пристигнали само три круизни кораба, докато през 2019 година те са били близо 600. По данни на Европейската комисия посещенията на Италия, Испания и Гърция са спаднали с най-малко 70%.

Кои са най-предпочитаните дестинации от българите?

Гърция традиционно е предпочитана дестинация от българите. Относно летния сезон гръцките власти съобщиха, че ако епидемиологичната ситуация го позволява, до 14 май ще отвори вратите си за международни туристи, а пътуващите ще бъдат подлагани на случайни бързи тестове. Условията за посещение ще бъдат три: хората да са ваксинирани, да имат антитела или да представят отрицателен тест за коронавирус.

Освен обичайните места далечните острови се превръщат в едни от най-желаните дестинации за туристите, тъй като поради световните ограничения представляват почти единствен вариант за свободно пътуване. Такава дестинация е Занзибар.

Тя се превърна в може би най-желаната дестинация. Пътуващите към Занзибар не са задължени да спазват карантина, нито пък да се тестват за коронавирус. Още през пролетта на 2020 г. правителството на Занзибар официално обяви, че на острова няма коронавирус и спря да предоставя данни за броя на заразените.

Може би затова тази година Занзибар се превърна в топ дестинация и хиляди българи избраха да почиват точно там. Включително туроператорите споделиха, че са били изненадани от драстични повишения на броя туристи, които напълниха чартърните полети.

Традиционно за сезона много българи пътуват и за Дубай. Българските туроператори отново подреждат тази дестинация като най-предпочитана и екзотична през есенно-зимния сезон. За пътуващи от България за Абу Даби се изисква задължителен негативен PCR тест с валидност 72 часа преди пътуването. Необходима е и валидна здравна застраховка.

Малдивите са още една екзотична дестинация, която привлича българите, решили да организират някаква по-специална почивка. И тук ще ни е необходим PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат, направен не повече от 96 часа преди отпътуването, като се брои първото летище на отпътуване.

Пътниците, които пристигат в Египет, трябва да представят на границата негативен резултат от PCR изследване, направено до 72 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет. Децата под 6-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на PCR тест при влизане в страната. Няма изискване за имунизационен паспорт, но пътниците трябва да попълнят карта с лични данни и сведения за предишни пътувания, както и да представят потвърждение за сключена здравна застраховка.

През януари 2021 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 303700, или с 28,2% под регистрираните през януари 2020 година.

За сравнение пътувалите български граждани в чужбина през 2019 г. са били 7 006 585, а през 2020 г. - 3 973 009.

Текст: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги мерки в Плевен от 15 до 26 март
По-строги мерки в Плевен от 15 до 26 март
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ