НОВИНИ

Една година от пандемията: Вирусът мутира, очаква се поредна ваксина

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 11.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

На този ден преди година Световната здравна организация обяви пандемия от COVID-19. Според последните данни случаите на коронавирус са близо 118 милиона души, а жертвите на заразата - над 2 милиона и 600 хиляди. Данните са на университета Джонс Хопкинс.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да даде препоръките си за ваксината на "Янсен". Това е поредният препарат срещу коронавирус, който е на път да получи одобрение за използване в ЕС.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, на второ място е Бразилия, където отбелязаха поредния мрачен рекорд.

2286 толкова са жертвите на COVID-19 в Бразилия - само за 24 часа. Броят им е толкова голям за първи път от началото на пандемията. Ситуацията се влошава заради мутациите на вируса, които са много по-заразни.

Здравната система в Бразилия е пред срив, като на места това вече е факт, коментират местни медии. Болниците връщат хора - няма свободни легла, медицинският персонал работи на предела на възможностите си.

За изминалите 24 часа в Бразилия са регистрирани над 79800 нови случая на коронавирус. Освен здравната криза страната е на прага и на политическа - бившият президент Луис Игнасио Лула да Силва остро критикува настоящия държавен глава Жаир Болсонаро, и нарече решенията му, свързани с пандемията, "глупави".

По-рано през седмицата Болсонаро за първи път беше видян с маска, но призова бразилците да "спрат да хленчат" и каза, че вирусът не е чак такава голяма заплаха. Една от мутациите на вируса е наречена бразилска, обозначава се като Пи1, и се оказва, че се предава два пъти по-лесно. Според заключение на местни учени обаче ваксината на Синовак, която се използва в Бразилия, е ефективни и срещу новата разновидност.

"Ново изследване доказва, че Бутантан - ваксината, разработена от китайската компания Синовак и произвеждана в Бразилия, същата, която използваме тук - в Сао Пауло, и в цяла Бразилия, действа и срещу новите варианти на коронавируса", разкри Жоао Дориа, губернатор на щата Сао Пауло.

Учени се опасяват, че Бразилия се превръща в естествена лаборатория за нови варианти на вируса, пише Би Би Си, където може да се наблюдава какво се случва с него, когато е оставен без контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години след 9 по Рихтер в Япония
10 години след 9 по Рихтер в Япония
Днес валежите навсякъде ще спрат
Днес валежите навсякъде ще спрат