НОВИНИ

През нощта ще вали сняг в почти цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 10.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдават се очакванията за сериозна валежна обстановка - и от дъжд, и от сняг. До момента снежната покривка е все още до около 10 см, а най-силните пориви на вятъра са по Черноморското крайбрежие - около 60-70 км/ч, но през нощта ще продължи да вали - вече в почти цялата страна сняг, и в комбинация със силния вятър ще има райони с виелици, силно намалена видимост и навявания. Особено усложнена се очаква да бъде обстановката по планинските проходи, в Добруджа и Лудогорието.

Минималните температури утре в по-голямата част от страната ще бъдат между минус 3° и 2°, в София - минус 3°, на морския бряг - около 3°-4°, а максималните - между 2° и 7°, в крайните югозападни райони - около 9°.

До обяд, в по-голямата част от страната, валежите ще спрат, най-късно, в югоизточните райони. От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява, а вятърът ще е до умерен, все така от север-североизток.

И в планините до обяд все още на места ще превалява сняг. След обяд валежите ще спрат, а облачността и там ще се разкъса.

Ще е много ветровито, със силен северен вятър. Максималните температури в курортите ще са от минус 7 градуса на Алеко, около минус 3, минус 4 градуса в Боровец и Пампорово и до 1 градус в Банско.

Средиземноморският циклон, който е причината за валежите и у нас, и навсякъде на Балканите, се изнася на изток и в следобедните часове облачността навсякъде на полуострова ще намалее, но застудяването ще продължи.

С валежи, но по-топло от обичайното за сезона, ще бъде в страните от Западна Европа. Слънчево ще бъде на Пиринеите, както и в Европейска Русия, където максималните температури за пореден ден ще останат далече под нулата.

В петък сутринта и у нас ще бъде студено с минимални температури на отделни места до минус 10°. През деня ще започне затопляне, което ще продължи и през почивните дни.

Облачността ще е променлива, в неделя по-често значителна, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. В понеделник се очаква да започне нова валежна обстановка и застудяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна монтирането на суперкомпютъра в "София Тех Парк"?
Започна монтирането на суперкомпютъра в "София Тех Парк"?
Станишев в ЕП: Не само инфраструктура, но и изпълнение на социалните политики
Станишев в ЕП: Не само инфраструктура, но и изпълнение на социалните политики