НОВИНИ

ВАС: Спирането на границата за неплатени такси противоречи на Конституцията

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:23, 10.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Архив
Слушай новината

Спирането на границата за неплатени такси противоречи на Конституцията. Това реши единодушно пленумът на Върховния административен съд. Става дума за текстове от закона, въз основа на които при преминаване на граничните пунктове, от КАТ спират колите от движение за неплатени такси и отнемат временно свидетелствата за управление на шофьорите.

"Тук минават доста коли и като не могат да те намерят в страната, тук е вариантът да намерят и да ти го връчат. Казаха имаш някакъв фиш от 2017 г., край Перник са те снимали. 50 лв. глоба", каза шофьорът Иван Терзиев.

"Това е пълна глупост за мен. Трябва да има по-строг контрол в страната", казва шофьор.

"Напълно незаконно е да се връчват тези фишове на границата. Те ти го връчват и искат да им го платиш. Това е изнудване", каза шофьор.

Според данните на "Пътна полиция" подобни мерки дисциплинират шофьорите. През юни миналата година на граничните пунктове на страната са връчени повече от 16 000 електронни фиша на обща стойност над 2 милиона лева.

"Аз съм за това нарушителите на пътя да бъдат санкционирани и това следва да бъде така, но на границата не мястото за събиране на неплатени глоби или връчване на постановления, тъй като по този начин се нарушават права. Прилагането на принудителни административни мерки спрямо тези, които не са платили глобите си, е абсолютно незаконно, тъй като неплащането на глоба не е престъпление или нарушение само по себе си. Самата система на КАТ, защото имам и такива жалби, много често не отразява вече платените глоби. Според мен незабавно трябва да бъде преустановена тази практика. Не подкрепям вменяването на такива правомощия на граничните охранителни органи. Има достатъчно органи в страната, които би трябвало да изпълняват тези свои задължения, включително и НАП", каза омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 60% от леглата за лечение на COVID-19 в София са заети
Около 60% от леглата за лечение на COVID-19 в София са заети
Откраднаха 20 пътни знака в Разградско, има риск от инциденти
Откраднаха 20 пътни знака в Разградско, има риск от инциденти