НОВИНИ

Посланик Бъчварова: Паметта за спасяването на българските евреи е запазена

bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 10.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

У нас и по света днес честваме спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. На този ден преди 78 години е спряна депортацията на 50 000 евреи от старите предели на България след среща на депутата Димитър Пешев с тогавашния министър на вътрешните работи Петър Габровски.

"Датата е отбелязана отново в Тел Авив с представители на българските организации и очевидци на събитията и техните наследници", заяви посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова.

Пред паметника на българските спасители в града, който е близнак с този, който се намира между Университета и Народното събрание, се събира българската общност.

"Събитието е много вълнуващо", сподели посланик Бъчварова.

Различното тази година е, че по инициатива на посолството, годишнината ще бъде отбелязана и чрез поклонение пред паметниците на спасяването, които се намират в Хайфа, в Йерусалим, пред Българската гора. Представители на посолството ще посетят института, в който са отбелязани местата, на които са били населени евреите в България, Гърция и Македония.

По думите на посланик Румяна Бъчварова, макар че преките участници в събитията намаляват, се разширява кръгът на благодарността, които тези хора таят и изразяват.

"Много вълнуващо е да установиш, че въпреки че тези събития са били преди толкова много време, паметта за тях е запазена и изключителната благодарност към българския народ се изразява при всеки повод и при всяка среща", отбеляза тя.

Посланик Бъчварова определи като уникално постижението за ваксинирането на над 5 милиона граждани в Израел.

"Това създава условие постепенно да се отхлабват мерките и да се отвори държавата. Ваксинацията е успешен модел за справяне с COVID кризата", каза още Румяна Бъчварова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само "Астра Зенека" засега за записаните онлайн за ваксина
Само "Астра Зенека" засега за записаните онлайн за ваксина
Великден в пандемия: Шоколадови зайчета държат спринцовки с ваксина
Великден в пандемия: Шоколадови зайчета държат спринцовки с ваксина